Prehrana vaše starije mačke

Otprilike kada napuni sedam godina, uočit ćete da je vaša starija mačka usporila ritam života - i tko ju može kriviti!
Senior cat eating with owner
Senior cat eating with owner
Senior cat eating with owner

Prehrambene potrebe mačaka počinju se mijenjati sa starenjem. Budući da će vaša mačka provesti 40 % svog života kao „starica“, važno je da joj osigurate pravilnu prehranu kako bi ostala u dobroj tjelesnoj formi. U svojim poznim godinama, više nego ikad prije, vaša mačka treba jesti ukusnu hranu visoke kvalitete s lako probavljivim bjelančevinama i pažljivom ravnotežom hranjivih tvari. Dobra prehrana za starije mačke osigurava koncentrirane bjelančevine visoke kvalitete s niskim udjelom masti i lako probavljive ugljikohidrate za energiju. Ključni minerali podržavaju ostarjele zglobove, a vitamini, zajedno s bjelančevinama, pomažu ojačati slabiji imunološki sustav.

Čime hraniti stariju mačku

Sitting cat

Obično se preporučuje prebaciti starije mačke na posebno osmišljenu mačju hranu namijenjenu starijim mačkama, umjesto uobičajene hrane za „odrasle“ mačke, ako nemaju nikakve zdravstvene poteškoće zbog kojih bi vas veterinar drugačije savjetovao.

Hrana za starije mačke sadrži visoko kvalitetne bjelančevine, a razne vrste hrane za starije mačke također sadrže dodani vitamin E za jačanje prirodne otpornosti njihovog organizma. Važno je da sadrže manje kalorija čime pomažu vašem ljubimcu održavati optimalnu tjelesnu težinu sa smanjenjem njegove tjelesne aktivnosti. To znači da vaša mačka može i dalje uživati u obilnim obrocima bez ikakvih kompromisa.

Kako mačke stare, njihov osjećaj za miris i okus može malo otupjeti, zajedno s njihovom sposobnošću žvakanja. Manji, mekši komadi hrane pomoći će starijim mačkama da izvuku najviše iz svakog obroka, posebno ako imaju osjetljiva usta ili su možda izgubile nekoliko zuba. Veća količina mesa također može poboljšati miris i okus hrane kako bi im bila privlačnija.

Kao i uvijek, prebacivanje na novu vrstu prehrane mora se izvesti vrlo polagano. Počnite nuđenjem nove hrane zajedno i istovremeno sa starom, polako povećavajte udio kroz tjedan do deset dana dok u potpunosti ne pređete na novu hranu. Ako vaša starija mačka odbija jesti novu hranu, upitajte veterinara za savjet jer možda postoje neki skriveni zdravstveni razlozi. Ne brinite, veterinar će vas uputiti na alternativne formule ako je potrebno.

Kako hraniti stariju mačku

Older cat eating

Stariju mačku hranite malo i često jer može imati poteškoća s probavljanjem velike količine hrane. Možete ju povremeno ponuditi s poslasticom tako dugo dok nema nekakav zdravstveni razlog zbog kojeg bi to bilo neprikladno.

Hranu uvijek poslužite na sobnoj temperaturi, tako da je vaša mačka može pravilno kušati i mirisati. Ako dajete mački mokru hranu, izvadite otvorene limenke ili vrećice iz hladnjaka približno dva sata prije hranjenja. Mokru hranu možete zagrijati u mikrovalnoj pećnici, ali samo vrlo kratko i uvijek provjerite je li hrana dosegla sobnu temperaturu. Nikad nemojte mački davati vruću hranu. Mokru hranu možete držati u hladnjaku, ali otvorene spremnike s hranom nemojte čuvati duže od 24 sata.

Dry senior cat food

Ako mačku hranite suhom hranom, pohranite je na suhom, čistom mjestu. Hermetički zatvorena posuda ili vrećica koja se može zatvoriti održava hranu slasnijom jer zadržava arome i sprečava kvarenje.

How should i feed my senior cat?

Važno je da hranu poslužujete u čistoj, niskoj zdjelici ili tanjuru (neke starije mačke ne vole da njihovi brkovi dodiruju rubove zdjelice) i pazite da se mokra hrana ne osuši u zdjelici jer mačke mogu biti vrlo osjetljive na svježinu.

Mačke su bića navike pa ih je najbolje hraniti na istom mjestu i u isto vrijeme. Odaberite neko tiho mjesto, daleko od kućne gužve i vreve i mjesta gdje vi obično jedete. Zdjelice s hranom držite dalje od posude s pijeskom, a po mogućnosti i dalje od zdjelice s vodom. Ako imate više od jedne mačke, stavite zdjelice za hranjenje na prihvatljivoj udaljenosti jedna od druge kako biste izbjegli sukobe. Možda ćete morati hraniti svoju stariju mačku u odvojenom prostoru kako biste izbjegli brze mlade mačke koje kradu hranu!

Koliko hrane treba davati starijoj mački

Cat nuzzlling

U pravilu slijedite vodič za hranjenje starijih mačaka koji je otisnut na stražnjem dijelu pakiranja. Imajte na umu da taj vodič sadrži općenite smjernice kojih se ne morate nužno pridržavati. Svaka mačka ima vlastite potrebe i zahtjeve, a najvažnije je održavati njeno vitko i zdravo tjelesno stanje.

Osigurajte joj dovoljno čiste, svježe vode u velikoj metalnoj ili keramičkoj zdjelici. Neke mačke vole piti vani pa je pametno staviti jednu zdjelicu i u dvorište. Važno je da starije mačke piju puno vode kako biste spriječili probleme mokraćnog sustava i izbjegli dehidraciju.

Promjene tjelesne težine

Nije neobično da se starije mačke debljaju kako im se smanjuje razina aktivnosti. Mačke s prekomjernom težinom i pretile mačke imaju povećani rizik od dijabetesa i bolesti mokraćnog sustava, ali i artritisa. Probleme s težinom važno je shvatiti vrlo ozbiljno. Redovito pratite težinu svoje mačke i ocjenjujte tjelesno stanje kako biste bili sigurni da je pravilne i zdrave težine. Primijetite li da je vaša starija mačka preteška, razgovarajte sa svojim veterinarom. To je osobito važno ako ste primijetili da vaša mačka ponekad nerado jede jer to može upućivati na neke zdravstvene poteškoće ili bolest.

Niža kalorijska vrijednost hrane za starije mačke može pomoći kod povećanja tjelesne težine - probajte jedan od posebno formuliranih laganijih PURINA proizvoda kako bi vaš ljubimac smanjio tjelesnu težinu:

  • FRISKIES
  • CAT CHOW
  • PURINA ONE
  • PRO PLAN

Hrana je samo jedan dio brige za stariju mačku koja mora smanjiti tjelesnu težinu - ona također treba biti aktivna. Nakon pregleda kod veterinara, potaknite mačku da na laganije vježbanje u obliku igre ili je povedite u šetnju po dvorištu. Na taj će način izgubiti kalorije i biti u boljem tjelesnom stanju, a također može spriječiti druge probleme koji se javljaju kod starijih mačaka, kao što je artritis.

Blue cat magnifying glass icon

Smanjenje tjelesne težine

Starije mačke također mogu smršaviti starenjem jer ono utječe na njihovo zdravlje i osjetila. Sa slabljenjem osjetila okusa i mirisa, smanjuje se i njihov apetit. Promjene u njihovom metabolizmu i probavnom sustavu mogu utjecati na način kako vaša mačka prerađuje i apsorbira hranu, što može dovesti do gubitka težine. Ako primijetite promjene u njihovim prehrambenim navikama, razgovarajte sa svojim veterinarom jer smanjeni apetit može upućivati na neke pozadinske zdravstvene probleme.

Ako je vaš veterinar uvjeren da ne postoji zdravstveni razlog za gubitak apetita, možete isprobati nekoliko jednostavnih tehnika kako biste stariju mačku potaknuli da jede. Primjerice, pokušajte zagrijati hranu do sobne temperature ili dodati malu količinu hrane koja ima intenzivan miris/okus, kao što je žlica tune. Mijenjanje okusa i teksture hrane također može pomoći. Pazite da je hrana lako dostupna, osobito ako vaša mačka ima problema s otežanim kretanjem.

Prije promjene mačje prehrane, razgovarajte sa svojim veterinarom. On će vas uputiti kako da hranite mačku na način koji zadovoljava sve njene prehrambene potrebe i savjetovati vas kako da što jednostavnije izmijenite trenutnu prehranu.

PURINA brendovi za starije mačke

Nekoliko PURINA brendova nudi formule koje su posebno razvijene upravo kako bi zadovoljile potrebe starijih mačaka. Za više informacija kliknite na pojedini brend. - Za više informacija posjetite: Briga za vašu stariju mačku