Alat za procjenu tjelesnog stanja mačaka

Igra s mačkom jedna je od najzabavnijih aktivnosti kada imate mačku, a vrlo je važna i za njihovo zdravlje od vremena kada su tek mačići pa sve do starosti. Igrom potičete svoju mačku da bude aktivna, da ostane gipka i da zadrži dobro tjelesno stanje. Još i bolje od toga, igranje je odlična vježba za mačke koja im pomaže izraziti prirodne lovačke nagone.
Cat playing in grass
Cat playing in grass
Cat playing in grass

Težina i tjelesno stanje zdrave mačke

Znamo da može biti teško uočiti je li se vaša mačka udebljala.

Čak i ako mislite "pa, sad je ima više za voljeti', iz zdravstvene perspektive, veličina je zbilja bitna! Zbog toga su naši stručnjaci osmislili Alat za procjenu stanja tijela kojim možete nadgledati promjene u obliku tijela vaše mačke te im pomoći da ostanu zdrave za naredne godine.

Jeste li spremni pokušati? U nastavku kliknite za odabir oblika tijela vaše mačke i mi ćemo vam reći u kakvom su stanju.

Zdrava težina, sretan život

Pomaganje mački da ostane u dobroj formi nije toliko pitanje izgleda. Cilj je da ostane sretna, zdrava i puna energije. Međutim, ako vaša mačka ima višak kilograma, to bi moglo dovesti do smanjene količine vježbanja i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Za početak, mačke s viškom kilograma imaju veće šanse razviti:

  • Artritis, oštećenja zglobova i bolove u zglobovima
  • Dijabetes tipa 2
  • Srčane bolesti
  • Smanjenu izdržljivost za vježbanje
  • Povećan rizik od komplikacija pod anestezijom i tijekom kirurških zahvata
  • Smanjenu funkcija jetre zbog steatoze jetre

Ako ne budete pazili na težinu vaše mačke, možete očekivati da ćete potrošiti puno vremena (i novca) na veterinare, a moguće je i da se skrati životni vijek vaše mačke.

Vet checking cat

Primjer bodovanja tjelesnog stanja

Niste sigurni da je vaša procjena točna? Težina vaše mačke sama po sebi neće vam otkriti je li mačka u idealnom stanju. Vrijeme je da uzmete stvar u svoje ruke!

Vlasnici mogu imati jako različita poimanja što točno znači zdrava težina. Jednostavna istina je: čim vitkije, tim bolje. Međutim, svaka je mačka drugačija, i svaka ima drugačije potrebe za hranom i vježbanjem. Ovisno o obliku i veličini tijela, dvije mačke mogu težiti isto, ali jedna može imati višak a druga manjak kilograma. Sve se svodi na to u kakvom su stanju.

U nastavku pogledajte par primjera i kakve su rezultate polučili uz pomoć našeg Alata za procjenu stanja tijela. Kao što ćete primijetiti, nije stvar samo težine - već i veličine i oblika tijela. Većina će obitelji povremeno svojem ljubimcu dati zalogajčić između obroka - teško je odoljeti tim molećivim očima! Međutim, zbog toga može biti teško nadzirati koliko je vaša mačka pojela - nikad ne znate tko joj je krišom dao kakav zalogajčić.

Zbog toga ne iznenađuje da težina ljubimca može zbunjivati vlasnike. I zbilja, u anketi koju je provela PURINA®, 70 % vlasnika je reklo da važe ljubimce samo kod veterinara, a jedna trećina ih vjeruje da njihovi ljubimci imaju višak kilograma. Ono što zabrinjava je da dvije trećine vlasnika kažu da nikad nisu razmislili o lakšoj prehrani, ili o prehrani prilagođenoj dobi, veličini ili životnom stilu njihovog ljubimca.

Treba vam pomoć?

Naši stručnjaci će uvijek sa zadovoljstvom odgovoriti na sva pitanja o težini i općenitom zdravlju vašeg kućnog ljubimca – samo nas kontaktirajte .

Kako kako održati zdravu tjelesnu težinu

Kako bi vaša mačka bila u dobroj formi, važno je da slijedite preporuke za hranjenje koje se nalaze na pakiranju. Svakako im prilagodite porcije u skladu s time. I uvijek važite hranu vaše mačke - procjenjivanje najčešće rezultira prekomjernom količinom hrane!

Ako svojoj mački povremeno date poslasticu, to je izvrstan način da joj ugodite (i čak da ju trenirate) bez da jede ostatke sa stola. Samo budite oprezni koliko poslastica dobiva - sve se te poslastice trebaju uračunati u dnevnu prehranu. Naš članak Recept za uravnoteženu prehranu nudi više savjeta na tu temu.

Vježbanje i igra ključni su da vaš ljubimac (i vi!) ostanete u formi i zdravi. To je također odličan način da provodite vrijeme zajedno te da jačate svoju povezanost. Ako želite korisne ideje o tome kako da vašu mačku održite zdravom i aktivnom, pogledajte naše članke na Vježbanje za zdravlje