Je li moja mačka pretila?

Poput nas, i mačke mogu dobiti par kilograma, osobito kada su starije i manje aktivne, ili ako provode dane u zatvorenom prostoru.
hungry cat with tongue out
hungry cat with tongue out
hungry cat with tongue out

Kako znati je li mačka pretila?

Može biti teško reći je li neka mačka preteška, pogotovo ako ima dugu dlaku. Neke mačke imaju zdepastiju građu od drugih, ovisno o pasmini. Procjena tjelesnog stanja pomoću našeg alata traje samo nekoliko minuta i odmah možete saznati u kakvoj je tjelesnoj formi vaš ljubimac.

Ako još uvijek niste sigurni ili mislite da vaša mačka ima višak kilograma, razgovarajte s veterinarom. Važno je s veterinarom razgovarati prije nego što napravite bilo kakve promjene u prehrani vaše mačke jer njeno debljanje može biti uzrokovano nekakvim zdravstvenim problemom, a ne velikim apetitom.

Kako izmjeriti tjelesnu težinu mačke?

Vaganje mačke kod kuće jednostavan je način za praćenje njene tjelesne težine. Jednostavno stanite na vagu dok držite mačku u rukama, a zatim oduzmite svoju težinu od izmjerene i dobit ćete težinu mačke. Nemojte se oslanjati samo na to mjerenje, pravilan pregled tjelesnog stanja dat će vam puno bolju ukupnu sliku o zdravlju vaše mačke.

Kako pomoći mački da smanji tjelesnu težinu?

Ako ste ustanovili da debljanje vašeg ljubimca nije uzrokovano zdravstvenim problemima i već ste razgovarali s veterinarom o odgovarajućoj prehrani, možete početi uvoditi promjene u uobičajenu rutinu hranjenja.

Započnite izbacivanjem svih poslastica i komadića hrane, uključujući mlijeko za mačke, u naredna dva tjedna. Možda ćete se osjećati grozno, ali to je najbolja stvar koju ste mogli dugoročno napraviti ako imate mačku prekomjerne težine. Pobrinite se da svi u obitelji znaju pravila kako nitko ne bi varao! Ako imate nekoliko mačaka, dobra je ideja hraniti mačku prekomjerne težine odvojeno od ostalih mačaka kako biste izbjegli krađu ostataka.

Yellow cat on weighing scale looking at owner

Također možete podijeliti veće obroke u manje i češće obroke kako mačka ne bi bila gladna. Samo pratite točno što i koliko često joj dajete. Vaš veterinar može predložiti smanjenje količine hrane ili preporučiti posebnu, niskokaloričnu prehranu - veterinarska praksa može čak i napraviti program mršavljenja kroz koji možete pratiti napredak i dobiti puno pomoći i savjeta.

Po isteku ta dva tjedna ponovno provjerite tjelesno stanje mačke i nastavite s novom prehranom sve dok ne postigne svoje idealno tjelesno stanje i težinu. Pazite da se sve odvija sporo i odmjereno jer brz gubitak težine može biti opasan i znak je ozbiljnih problema.

Nakon što postigne savršen oblik i težinu, možete razmisliti o prilagođavanju količine hrane kako biste stabilizirali njenu težinu u budućnosti.

Blue cat icon

Lagane formule

Ako se vaša mačka i dalje bori s viškom kilograma, možete razmisliti o trajnijem prebacivanju na posebno formuliranu „laganu“ hranu.

Lagane hrane manje su koncentrirane i imaju manji udio kalorija, tako da joj možete davati istu veličinu porcija kao i prije. Iako ima manje kalorija, takva hrana i dalje je bogata svim bitnim hranjivim tvarima koje vaša mačka treba, pa čak i ako morate smanjiti količinu hrane, ne morate brinuti hoće li vaša mačka biti nekako zakinuta.

Ako mački već dajete hranu koju je preporučio vaš veterinar, razgovarajte s veterinarom prije prebacivanja na neku drugu hranu.

Opasno je dopustiti da prekomjerno teška mačka gladuje kako bi izgubila na težini jer to zapravo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Smanjenjem unosa hrane za više od 10 - 15 % uskratit ćete mački pravilnu ravnotežu esencijalnih minerala i vitamina, a to potencijalno može dovesti do raznih komplikacija kao što je masna bolest jetre. Radi se o ozbiljnoj i potencijalno smrtonosnoj bolesti jetre koja može biti uzrokovana ograničavanjem hrane.

blue cat

Održavanje tjelesne aktivnosti

Zapamtite, hrana je samo dio putovanja prema dugoročnom zdravlju i tjelesnoj formi - životni stil vaše prekomjerno teške mačke također će utjecati na njenu težinu. Točnije, nedostatak vježbanja može se odraziti na povećanje težine pa pomognite mački da ostane aktivna i sagorijeva višak energije. Pokušajte neke od sljedećih koraka kako biste potaknuli mačku na aktivnije kretanje:

  • Određeno vrijeme za igru može imati odličan učinak i mnoge mačke uživaju u lovljenju lopte ili igranju „ribolova“.
  • Grebalice i tornjevi za penjanje mogu učiniti okolinu mnogo zanimljivijom za mačku i potaknuti je na vježbanje.
  • Ako se vaša mačka isključivo kreće u zatvorenom prostoru, razmislite o tome da stvorite uvjete za puštanje van, možda ograđivanjem dvorišta ili izgradnjom posebnog prostora u kojem bi mogla biti aktivnija.
  • Kada je u pitanju hranjenje, stavite dio obroka u posebnu loptu za hranjenje s kojom će se mačka igrati sve dok ne dođe do hrane u njenoj unutrašnjosti. Alternativno, stavite hranu na vrh stubišta ili tornja za penjanje.

Uspješno mršavljenje treba biti sporo i postupno, a to može trajati mjesecima. Budite strpljivi.