Procjena tjelesnog stanja vaše mačke

Kako biste pomogli vašoj mački da ostane čim zdravija i sretnija, PURINA preporuča da ih redovito pregledavate kako biste mogli procijeniti njihovo tjelesno stanje. Taj vam podatak može puno reći o težini i zdravlju vaše mačke.
Slightly overweight cat in grass
Slightly overweight cat in grass
Slightly overweight cat in grass
Purple cat icon

Što je ocjena tjelesnog stanja?

Ocjena tjelesnog stanja je broj koji se dodjeljuje prema obliku tijela vaše mačke u rasponu od 1 - 9, gdje 1 označava jako pothranjenu mačku, a 9 pretilu. U idealnom slučaju, vaša će mačka imati ocjenu tjelesnog stanja oko 5, što ukazuje na vrlo zdravu težinu.

Koristite se našim Alatom za procjenu tjelesnog stanja kako biste pratili njenu težinu kod kuće. Slijedite naš vodič korak-po-korak za dovršetak ovog jednostavnog pregleda. Počnimo!

Green magnifying glass icon

Prije procjenjivanja

Prije nego što počnete, pružite svojoj mački puno ljubavi i pažnje kako biste joj pomogli da se opusti. Kada je potpuno mirna, možete početi s procjenjivanjem zdravlja i tjelesnog stanja. Cijelo vrijeme lagano mazite mačku i možda uopće ne primijeti da se odvija nekakav pregled!

purple calendar

Sada kada ste upoznati sa svakim od ciljanih područja, usporedite ih sa svakom fazom sustava bodovanja:

Pothranjena mačka (1 - 4)

 • Rebra su vidljiva na kratkodlakim mačkama i one nemaju očitih masnih naslaga. Njihov trbuh izgleda kao da je „uvučen“ (to se još naziva i „skrivanje trbuha“), a kralježnica i kosti kuka jako su izraženi.
 • Rebra i kralježnica izrazito su vidljivi na kratkodlakim mačkama. Karakteristična je minimalna mišićna masa bez očitih naslaga masnoća, s vidljivim uvučenim trbuhom.
 • Rebra se mogu lako osjetiti, a kralježnica i struk iza rebara su vizualno istaknuti. Mačka ima minimalne naslage masnoće preko tijela i na trbuhu.
 • Rebra se mogu osjetiti kroz minimalne naslage masnoće i ima zamjetan struk iza svojih rebara. Mačka ima blago uvučeni trbuh, bez „jastučića masnoće“ na trbuhu.

Mačka idealne težine (5)

 • Skladne proporcije tijela - treba se vidjeti struk iza rebara; rebra se još uvijek mogu osjetiti, ali uz blage naslage masnoće. Na trbuhu se nalazi mali jastučić masnoće. Ova razina predstavlja mačku zdrave težine.

Mačka prekomjerne težine (6 - 9)

 • Rebra se mogu osjetiti, ali su prekrivena malo prekomjernim naslagama masnoće. Struk i jastučić masnoće na trbuhu su vidljivi, ali ne i očiti - trbuh nije uvučen.
 • Rebra nije lako osjetiti ispod umjerenih naslaga masnoće. Struk nije vidljiv i postoji očito zaobljeni trbuh s umjerenim jastučićem masnoće.
 • Rebra se ne mogu osjetiti i prekrivena su prekomjernim naslagama masnoće. Struk nije vidljiv i postoji očito zaobljeni trbuh s istaknutim jastučićem masnoće, kao i naslagama masnoće na leđima.
 • Rebra i lumbalno područje skriveni su pod velikim naslagama masnoće, i teški slojevi masnoće također su prisutni na licu i udovima. Trbuh se rasteže i pokriven je naslagama masnoće, struk nije vidljiv.

Upravo ste provjerili tjelesno stanje svoje mačke - to je to! Nadamo se da je vaša mačka u dobroj formi, ali ako imate bilo kakvih pitanja u vezi njenog tjelesnog stanja, obratite se svojem veterinaru ili nas kontaktirajte.

Uključite ove jednostavne korake u redovitu rutinu njege kako biste imali sretnu i zdravu mačku s idealnom težinom i idealnom ocjenom tjelesnog stanja u svim fazama njenog života.

Ocjena tjelesnog stanja: Vodič za procjenjivanje mačaka

Možete početi jednostavnim promatranjem svojeg ljubimca. Vizualni pregled može vam pomoći kako biste se uvjerili je li vaša mačka idealne težine. Pokušajte obaviti sljedeće preglede:

 • Pregled profila: promatrajte mačku koja stoji s boka, kada ste u razini s njom. Tako ćete imati odličan pogled na trbuh, udove i držanje.
 • Pregled odozgo: promatrajte odozgo mačku koja stoji. Tako ćete imati odličan pogled na struk i lumbalno područje (leđa).

Uzmite u obzir pasminu mačke kad obavljate ove preglede. Neke pasmine su, naravno, vitkije od drugih, primjerice sijamske pasmine. Mačke obično nemaju višak masnih naslaga na licima, tako da ne brinite ako izgledaju previše vitke - ili bucmaste! - u licu. Takve su razlike ono što čini vašeg ljubimca jedinstvenim. Nakon što ste vizualno pregledali mačku, vrijeme je da zaposlite ruke. Postoje tri ključna područja vaše mačke koje treba pregledati:

Rebra

Nježno prođite rukom po rebrima, kao da je malo čvršće mazite. Trebali biste osjetiti rebra bez da primijenite jaču silu - ako osjetite kako rebra strše ili trebate jače pritisnuti kako biste ih osjetili, vaša mačka ima premalu ili prekomjernu tjelesnu težinu.

Rebra se ne bi smjela vidjeti kroz krzno, ali ponekad možete ugledati njihov obris ovisno o duljini dlake.

Struk

Rukom nježno pređite od rebara do struka. To je osjetljivo područje pa budite oprezni! Lagano opipajte duž struka i prema bokovima - trebali biste osjetiti oblik pješčanog sata. Kod mačaka prekomjerne težine nije moguće napipati ovaj oblik.

Uporaba ruku nužna je kod pregleda struka jer je on obično sakriven iza krzna pa ga nije moguće dobro promotriti vizualnim pregledom.

Trbuh

Nakon što se pregledali struk mačke, vrijeme je za trbuh. Budući da se radi o vrlo osjetljivom području za neke mačke, postupite vrlo nježno i pažljivo - ako vam mačka da do znanja da ne želi da ju dirate po trbuhu, nemojte je siliti.

Ako uspijete opipati trbuh, primijetit ćete ravnu crtu koja vodi ravno do kukova. Mačke često imaju mali jastučić masnoće na trbuhu - to je potpuno normalno, pazite samo da s vremenom ne naraste! Prvi znak da vaša mačka ima problema s prekomjernom težinom je kada navedeni jastučić visi i njiše se dok mačka hoda.

Siamese cat lying on table getting a check up