Posebna prehrana

Slično kao s njihovim osobnostima, prehrambene potrebe svake mačke su malo drugačije - i ponekad to znači da trebaju u potpunosti drugačiju vrstu hrane. Srećom, postoji mnogo opcija koje možete odabrati.
Cat eating
Cat eating
Cat eating

Zdravstvena stanja

Danas postoji širok raspon formula koje su posebno razvijene za prilagođavanje i liječenje prehrane mačaka s određenim zdravstvenim problemima. Dijetetska hrana koju preporučuju veterinari ima važnu ulogu u modernoj veterinarskoj praksi. Velik broj suvremenih znanstvenih istraživanja potreban je za izradu proizvoda kojima se osigurava pravilna ravnoteža hranjivih tvari uz zadovoljavanje posebnih prehrambenih potreba.

Planovi prehrane koje preporučuju veterinari mogu pomoći mačkama koje pate od:

  • alergije ili osjetljivost na hranu
  • dermatitisa i upalnih procesa na koži
  • gastrointestinalnih tegoba poput upalne bolesti crijeva, zatvora, povraćanja i proljeva
  • dijabetesa melitusa
  • kronične bolesti bubrega
  • oboljenja mokraćnih puteva i mjehura
  • bolesti jetre
  • kongestivnog zatajenja srca, visokog krvnog tlaka ili zadržavanja tekućine
  • kliničke pretilosti

Specijalizirani planovi prehrane također su dostupni kao podrška mačkama koje se oporavljaju od bolesti, prilikom npr. postoperativnog oporavka, ili kao podrška pothranjenim mačkama.

Orange nutrition icon

Pretile mačke

Danas nije neobično vidjeti mačku koja je malo preteška. Uzrok je jednostavan - previše kalorija i premalo vježbanja! Upravo je to razlog zašto nije dovoljno samo pratiti njihov unos hrane - moramo se pozabaviti i razinama aktivnosti.

Ali to nije tako jednostavno kao da damo pretilim mačkama manje hrane, jer to bi moglo značiti da ne primaju sve hranjive tvari koje su im potrebne. Posebna prehrana za mršavljenje osigurat će vašoj mački sve potrebne hranjive tvari, a neće utjecati na zadovoljstvo veličinom obroka dok vaša mačka gubi na težini.

Naravno, najvažniji korak ako vam je mačka preteška i dalje uključuje prilagodbu količine dnevnog unosa hrane, uključujući i poslastice te ostale zalogajčiće ljudske hrane. Možete joj povremeno dati poslasticu, samo budite oprezni koliko poslastica dobiva - sve se te poslastice trebaju uračunati u dnevnu prehranu!

Upotrijebite naš Alat za procjenu tjelesnog stanja kako biste saznali tjelesno stanje mačke, otkrili njeno optimalno stanje i načine na koje ga može postići.

Kućne mačke

Cat in bed

Puno kućnih mačaka živi sretan i zdrav život bez dodira s vanjskim svijetom. No, život u zatvorenom prostoru ima svoja ograničenja - pogotovo kad je u pitanju tjelovježba! Stoga je bitno da pružite svojoj mački obilje mogućnosti za vježbu kroz svakodnevno aktivno igranje. Bez toga, vrlo lako može dobiti na težini. Zato posebne formule za kućne mačke sadrže više bjelančevina i manje masti od standardnih recepata, zajedno s drugim sastojcima koji održavaju kućne mačke u odličnoj fizičkoj kondiciji.

Kućne mačke imaju i više problema s kuglicama od dlake nego njihovi prijatelji koji borave vani. To bi moglo biti zbog pojačanog čišćenja - ili mi jednostavno više primjećujemo! Zato puno formula za kućne mačke sadrži više vlakana te prebiotike i probiotike koji održavaju crijeva mačke zdravima i olakšavaju kretanje kuglica u probavnom sustavu. To također može smanjiti neugodne mirise iz posude s pijeskom - što je bonus za vas i vašeg mačka!

Alergije

Prave prehrambene alergije ili osjetljivost na pojedine namirnice rijetka su pojava kod kućnih ljubimaca i javljaju se samo kod približno 0,1 % mačaka i pasa. Međutim, kada dođe do pojave alergije, to može biti vrlo neugodno za kućne ljubimce, a ponekad čak i opasno po život. Oko 97 % dijagnosticiranih alergija rezultira simptomima na koži, a 10-15% uzrokuje probavne tegobe. navedeni se simptomi mogu povezati s nizom drugih kožnih i gastrointestinalnih stanja i zato je važno postaviti točnu dijagnozu.

Jedini točan način da se dijagnosticira prava alergija ili intolerancija na hranu uključuje ispitivanje eliminacijom sastojaka pod nadzorom veterinara. Većinu mačjih alergija uzrokuju bjelančevine u hrani, pa je rješenje izolirati konkretnu bjelančevinu zbog koje nastaju problemi. Vaš će veterinar staviti mačku na hidroliziranu prehranu ili novu eliminacijsku dijetu u trajanju od 6 - 12 tjedana. Zatim će postepeno uvoditi izvore pojedinih bjelančevina kako bi utvrdio problematične alergene.

Važno je imati na umu da, kao i kod ljudi, alergije na hranu zapravo predstavljaju nenormalan odgovor imunološkog sustava. Sama hrana nije ništa kriva - jednostavno se radi o neobičnom odgovoru mačjeg tijela na tu hranu zbog čega dolazi do reakcije!

Posebna PURINA® prehrana

Kako bi zadovoljili specifične prehrambene potrebe mačaka, velik broj naših brendova ima posebno razvijene formule. Više informacija možete saznati klikom na brend u nastavku.