Savjeti za zdravu skotnost mačaka

Vaša će mačka dobiti mačiće - prekrasna vijest! U svom tom uzbuđenju, upamtite da će tijekom skotnosti vaša mačka trebati dodatnu skrb, udobnost i ljubav.
Outdoor cat with owner
Outdoor cat with owner
Outdoor cat with owner

Hranjenje i prehrana.

Vaša će mačka tijekom skotnosti biti snažna ako dobiva dodatne proteine i kalorije. Standardna formula za odrasle mačke je odlična za svakodnevnu prehranu, ali ona ne sadrži dodatne hranjive tvari koje mama treba. Preporučujemo da je prebacite na hranu za mačiće od početka skotnosti pa do kada mačići prestanu sisati.

Ako vaša mačka jede hranu za mačiće, prednosti će osjetiti ne samo ona, nego i njezini mačići. Ne samo da će dobivati visokokvalitetno mlijeko, već će im i pomoći da prestanu sisati jer će oponašati mamu i kušati hranu koju ona jede.

Zašto ne isprobate jednu od sljedećih formula?

  • FELIX
  • FRISKIES
  • CAT CHOW
  • PURINA ONE
  • PRO PLAN

Postepeno promijenite hranu vaše mačke. Postepeno dodajte sve više formule za mačiće u njezinu uobičajenu hranu tijekom 7-10 dana dok ih na kraju u potpunosti ne zamijenite. Na taj ćete način izbjeći potencijalne želučane tegobe vaše mačke.

Ako iz zdravstvenih razloga vaša mačka ima posebnu prehranu, ili ima osjetljiv želudac, posavjetujte se s veterinarom prije nego što je promijenite.

Orange cat being fed

Skotnost je razdoblje kada je mačka često gladna. U pravilu se porcije hrane skotne mačke mogu udvostručiti do kraja skotnosti. Trebali biste uočiti stabilan rast tjelesne težine vaše mačke kako joj apetit raste. Normalno je da se tjelesna težina vaše mačke poveća za oko 40-50% tijekom skotnosti, stoga porazgovarajte sa svojim veterinarom ako joj apetit opadne ili ako počne gubiti na težini. Vaša bi mačka trebala izgubiti tu dodatnu težinu tijekom dojenja u razdoblju od 3 do 4 tjedna.

Vaša će mačka imati više energije ako joj budete davali manje ali češće obroke tijekom čitavog dana. Također joj možete suhu hranu, koju može grickati tijekom dana i koja će se uklopiti u svakodnevnu rutinu, ostaviti na dostupnom mjestu. Vidi ‘Hranjenje mačke tijekom skotnosti i dojenja’ za više informacija Prehrana skotne mačke

Bowl of Felix chicken kitten food
Cat drinking water

Dostupnost vode je za vašu mačku jednako važna kao i povećanje unosa hrane, osobito ako jede suhu hranu. Unos dostatne količine vode je ključan da mama ostane hidrirana i zdrava.

Ne bi bila loša ideja da postavite nekoliko zdjela vode na mjestima gdje ona provodi puno vremena kako bi do njih lakše došla.

Hand and paw icon

Maženje

Kako hormoni tijekom skotnosti postaju aktivniji, vaša će vam mačka vjerojatno postati privrženija i tražiti više maženja. Ljubav i naklonost su vrlo bitan dio brige za skotnu mačku te je važno upamtiti da ćete zbog promjena koje se događaju njezinom tijelu morati biti oprezni kako s njom postupate.

Iako ju je sigurno maziti, izbjegavate dodirivati njezin trbuh. To će područje biti vrlo osjetljivo, i svaki bi dodir mogao uzrokovati neugodnost ili ozlijediti nerođene mačiće. Ako je morate podizati, svakako je uhvatite otraga umjesto da joj dirate trbuh.

Cat being stroked

Ako možete, pred kraj skotnosti izbjegavajte bučne aktivnosti i omogućite joj mir. Tijekom tog razdoblja ćete morati ostati čim mirniji, pretjerana energičnost bi vašoj mački mogla uzrokovati stres.

Purple vaccincation icon

Cijepljenja

U idealnom slučaju, vaša će mačka već obaviti sva cijepljenja prije parenja. Zdrave majke svojim mačićima prenose imunitet putem mlijeka, stoga bi bilo dobro da su njezina antitijela na najvišoj mogućoj razini. Vaš veterinar može izvršiti krvne pretrage i provjeriti razine antitijela kako biste saznali trebate li je cijepiti ili ne.

Ako je vaša mačka već skotna, a treba se cijepiti, sjetite se da se neka cjepiva ne smiju koristiti tijekom skotnosti. Porazgovarajte s vašim veterinarom kako biste potvrdili koja su cjepiva sigurna i za mamu i za mačiće.

Ako vaša mačka nije cijepljena, a skotna je, ne brinite. Sve bi se trebalo odviti bez problema, ali porazgovarajte sa svojim veterinarom ako ste zabrinuti.

Orange stop sign icon

Paraziti

Budući da mama može na mačiće prenijeti nametnike, važno je nastaviti s prevencijom tijekom skotnosti. Također biste trebali nastaviti s tretmanom protiv buha - samo provjerite s veterinarom da su lijekovi koje koristite sigurni za mamu i mačiće.

Komplikacije

Skotnosti mačaka srećom najčešće prođu glatko i bez problema. Komplikacije su rijetke i u pravilu su ograničene samo na rane pobačaje.

Blue chevron icon

Pobačaj

Ako vaša mačka doživi spontani pobačaj, ona se neće uzrujati i vi to vjerojatno nećete uočiti osim ako se ne dogodi u kasnoj fazi skotnosti.

Ako vaša mačka doživi spontani pobačaj u kasnoj fazi skotnosti, odvedite je na pregled kod veterinara kako biste bili sigurni da nije u opasnosti od infekcije.

Blue chevron icon

Eklampsija

Manjak kalcija tijekom ili nakon skotnosti (eklampsija) je znatno manje učestao problem kod mačaka nego kod pasa.

Međutim, radi sigurnosti pripazite na znakove trzanja, nervoze ili uznemirenosti - to su znakovi eklampsije koji mogu rezultirati napadajima ako se ne liječe.

Blue chevron icon

Carski rez

Iako su problemi tijekom poroda rijetki, ponekad je potreban carski rez. Do toga može doći ako je mama imala prethodnih problema sa zdjelicom (poput loma) ili ako je pasmine poznate po neobično velikom tijelu ili glavi, kao npr. u slučaju perzijskih mačaka.

Također je moguće da će vaša mačka trebati carski rez ako je porod započeo, a ona tiska već duže od sat vremena ali mačići ne izlaze. Ako dođe do toga, odmah kontaktirajte veterinara.

Izgradnja 'gnijezda'

Tijekom posljednja dva tjedna skotnosti, potičite svoju mačku da ostane u zatvorenom prostoru kako biste bili sigurni da do poroda ne dođe vani. Možete joj pomoći u pripremama za porod tako što ćete joj izgraditi 'gnijezdo' gdje se može udobno odmarati i gdje može boraviti tijekom i nakon poroda.

Idealna bi bila kartonska kutija puna čistim plahtama, posteljinom ili ručnicima. Kutija bi svakako trebala biti dovoljno prostrana i visoka da mama i leglo udobno stanu u nju, ali i da zaigrani mačići ne mogu iz nje pobjeći. Neka 'gnijezdo' bude na toplom mjestu sobne temperature kako bi mami bilo ugodno.

Nemojte se iznenaditi ako vaša skotna mačka za porod odabere neku drugu lokaciju a ne 'gnijezdo' koje ste joj pripremili. Ako do toga dođe, slobodno nakon poroda premjestite mačiće u gnijezdo. Diranje mačića nakon poroda ne predstavlja problem - vaša mačka ih neće zbog toga ozlijediti ili napustiti. Postoji mogućnost da će ih mama vratiti u svoje gnijezdo nakon što ih vi odnesete, ali slobodno ih ponovno premjestite ako mislite da će im drugdje biti udobnije. To novo mjesto svakako mora biti toplo ako mama nije u blizini kako bi mačićima bilo udobno - preporučujemo korištenje termo jastučića koji se mogu ugrijati u mikrovalnoj pećnici i koje mačići ne mogu probušiti svojim oštrim zubima ili kandžama!

Purple pet bed icon