2018-09

Kako smanjti opadanje dlake vaše mačke

Mačke su prekrasna stvorenja i njihovo krzno je općenito sjajno i vrlo čisto. To je zato što su mačke izuzetno vjernje njezi svoje dlake. Istraživanja su pokazala da na njegu svoje dlake mačke u prosjeku provode oko 8% budnih sati!

Kako smanjti opadanje dlake vaše mačke

Što uzrokuje opadanje dlake?


Mačke njeguju svoju dlaku jezikom koji je hrapave teksture te prednjim šapama kako bi očistile cijelo tijelo. Lizanje potiče izlučevine kože koji drže dlaku vodonepropusnom i sjajnom, dok slina nanesena na dlaku pomaže u održavanju mačaka hladnim tijekom toplog vremena. Ako živite s više mačaka, također ćete primijetiti da provode vrijeme njegujući jedni druge dok se odmaraju na svojim omiljnim mjestima za spavanje.

Jedan nesretni nedostatak kod mačaka je stvaranje dlaka u probavnom traktu.

"Pupoljci" na mačjem jeziku okrenuti prema natrag djeluju poput češlja, što znači da progutaju dlaku koja ostane na jeziku. Dok će veći dio dlake proći kroz fekalije, neka progutana dlaka zadržava se u želudcu. Tada normalni probavni pokreti pretvaraju tu dlaku u oblik lopte. Jednom kada lopta (nakupina dlake) postane velika, mačka će ju ispovraćati ili dlaka prolazi kroz crijevni trakt i može uzrokovati crijevnu opstrukciju.

Iako je ovo prirodan proces, on izaziva zabrinutost kod mnogih vlasnika mačaka. Kašalj, kihanje ili povraćanje unutar jednog ili dva sata nakon konzumiranja obroka znakovi su da vaša mačka može imati problema s nakupinama dlake.

Mačke koje se prekomjerno njeguju mogu biti osjetljivije na formiranje i izbacivanje dlake. Dugodlake mačke također imaju veću vjerojatnost da imaju dlakave kugle i mogu patiti od crijevne opstrukcije od strane dlakavih kuglica, čak i kad su još mačići.

Kako možete pomoći?


Ako primijetite da vaša mačka često povraća lopte dlake, pitajte svog veterinara za savjet. Također, možete pomoći svojoj mački da se reducira nakupljanje dlake na brojne načine:

  • Redovno četkajte svoju mačku kako biste uklonili opalu dlaku i spriječili prekomjerno gutanje dlake
  • Provjerite da vaša mačka nema buhe, to povećava potrebu za njegom,a time guta više dlake
  • Hranite svoju mačku hranom posebno dizajniranom da pomogne u probavljanju lopta dlake

Prehrana koja sadrži više vlakana može pomoći u bržoj probavi lopta dlake. Vlakna povlače dlaku do crijeva tako da se nakuplja u fekalijama, a ne da ostjae u želudcu.

Asortiman PURINA® PRO PLAN®, Housecat i Derma Plus (suha hrana) i Nutrisavour Housecat i Derma Plus (mokra hrana) formuliran je kako bi se minimiziralo stvaranje dlake u želudcu mačke, te kako bi se olakšao prolazak dlake u crijeva zahvaljujući visokoj razini vlakana.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB