2018-07

Pomoć mački pri oporavku od operacijskog zahvata

Nakon operacijskog zahvata, vaša mačka može biti malo umorna i od zahvata i od anestetika. Želite da oporavak bude što lakši - postoji nekoliko načina kako to možete učiniti kod kuće.

Vaš veterinar će vam dati specifične savjete u vezi s određenim stanjem vaše mačke, datumima pregleda i lijekovima nakon operacijskog zahvata, stoga pažljivo slijedite upute.

Općenito, mačke će biti malo uspavane nakon anestetika. Međutim, trebale bi jesti i ne bi trebale pokazivati znakove boli. Potpuni oporavak može potrajati neko vrijeme, ali ako osjetite da nešto nije u redu, odmah se obratite svom veterinaru.

Pomoć mački pri oporavku od operacijskog zahvata

Rane i šavovi


Ako vaša mačka ima šavove budite oprezni. Neki šavovi su unutarnji, trebali biste obavijestiti svog veterinara ako se pojavi crvenilo, oteklina, iscjedak ili krvarenje. Osim ako šavovi nisu napravljeni tako da se prirodno otapaju, oni se obično uklanjaju nakon otprilike deset dana, iako će to varirati ovisno o vrsti operacijskog zahvata i području gdje su postavljeni. Unutarnji šavovi su skriveni ispod kože i prirodno se rastvaraju - ali vaš veterinar će vas možda zatražiti da dovedete svoju mačku na pregled kako bi provjerili da oporavak teče dobro.

Zavoji


Zavoji mogu smetati vašoj mački. Vrlo je važno da zavoje držite suhima jer mogu naštetiti koži. Mačkama koje imaju zavoj nije dopušteno da provode vrijeme vani jer mogu skinuti zavoj grebanjem ili se zavoj može smočiti i zaprljati. Pazite na promjenu boje, neugodne mirise, otekline iznad ili ispod zavoja, na šepanje ili bol. Obratite se svom veterinaru ako ste zabrinuti.

Pomoć mački pri oporavku od operacijskog zahvata

Ovratnici


Ovratnici su obično izrađeni od plastike u obliku lijevka, poznati kao ‘Elizabethan’ ili ‘Buster’  ovratnik. Dostupni su i mekši ovratnici od tkanine koji mogu biti ugodniji vašoj mački. Ovratnik držite čistim i uklanjajte ostatke hrane koji se dospiju unutar ovratnika dok vaša mačka jede.

Ovratnici su dizajnirani kako bi se spriječilo da se mačke ližu, ali i grizu ili češkaju rane, kao i da žvaču zavoj. Važno je da vaša mačka ima ovratnik kad god je to moguće, posebno preko noći kada ostane sama. Vaš kućni ljubimac će se naviknuti na ovratnik, ali može ga ometati dok jede i pije, ako je to slučaj uklonite ga tjekom obroka.

Ako je vaša mačka pod stresom zbog ovratnika, obavijestite svog veterinara da će možda trebati razmotriti alternative.


Prehrana


Kao i ljudi, i mačke se mogu osjećati nelagodno nakon anestezije, pa budite pažljivi s mačkom nakon što se probudila. Kad ste kod kuće, hranite svoju mačku laganim obrokom. Koristite visoko probavljivu prehranu koju preporučuje vaš veterinar ili hranite vašu mačku s dosadašnjom prehranom u količini od četvrtine normalnog obroka. Obavezno se pobrinite da ima dostupnu svježu vodu - i da je posuda za hranu i vodunalaze u blizini, tako da vaša mačka ne mora hodati daleko.


Vježba


Čak i za najaktivnije mačke odmor i oporavak su izuzetno važni. Osigurajte da vaša mačka ostane u zatvorenom prostoru sve dok šavovi nisu uklonjeni ili za vrijeme koje odredi vaš veterinar. Ovo nije vrijeme za fizički napor jer svaka pretjerana fizička aktivnost može izazvati komplikacije. Pokušajte održati svoju mačku mirnom.

Pitajte svog veterinara koji su najbolji načini da vaša mačka ne krene trčati po stepenicama ili skakati po namještaju. Možda je najbolji način držati je u jednoj sobi kako bi je održali mirnom.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB