2018-09

Razumijevanje problema s bubrezima kod mačaka

Za mačke, kao i za ljude, bubreg je vitalni organ koji obavlja širok raspon važnih tjelesnih funkcija, uključujući:

  • Filtriranje otpadnih tvari iz krvi (izlučuje se mokraćom)
  • Reguliranje tjelesnih minerala i krvnog tlaka
  • Proizvodnju vitalnih hormona

Zatajenje bubrega vrlo je često kod mačaka, posebno kod starijih mačaka koje obično pate od kroničnog oblika bolesti.

Razumijevanje problema s bubrezima kod mačaka

Različite vrste zatajenja bubrega


Akutno zatajenje bubrega je iznenadna nesposobnost bubrega da pravilno funkcioniraju. Kod mačaka to može biti uzrokovano infekcijom ili progutanim toksinom. Ponekad je reverzibilan, ali ne u svim slučajevima.

Kronično zatajenje bubrega javlja se kroz dugo vremensko razdoblje, od mjeseci do godine. Uzroci se mogu kretati od infekcije do tumora, ali obično je uzrok nepoznat. U trenutku kada se dijagnosticira kronično zatajenje bubrega, to je nepovratno. Srećom, postoje tretmani koji usporavaju napredak bolesti i pomažu u ublažavanju simptoma.

Kako se razvija kronično zatajenje bubrega


U ranim fazama zdrava područja bubrega nadoknađuju oštećena područja preuzimanjem kompletnog rada. Međutim, kako bolest napreduje, sve više se gube funkcionalnija područja, a preostala zdrava područja ne mogu nadoknaditi ukupni gubitak. Jednom kada se to dogodi, vaša mačka će pokazati znakove zatajenja bubrega.

Kronično zatajenje bubrega je progresivni poremećaj i mnoge mačke razvijaju određeni stupanj zatajenja kako postaju starije zbog postupnog propadanja dijelova bubrega koji djeluju. Stanjem se obično upravlja pomoću tekućina, posebnih dijeta i lijekova koji pomažu usporavanju napredovanja bolesti i pomažu vašoj mački da se osjeća bolje unatoč problemu.

Razumijevanje problema s bubrezima kod mačaka

Simptomi bubrežnih problema kod mačaka


Pretjerano mokrenje: bolest može utjecati na sposobnost koncentracije urina, što znači da mačke mogu proizvesti velike količine razrijeđenog urina. Zbog toga mačke piju više kako bi nadomjestile gubitak tekućine.

Loš apetit i letargija: to je znak da se toksini normalno izlučuju mokraćom u tijelu. To može dovesti do povraćanja, iskašljavanja i lošeg zadaha.


Dijagnoza od strane vašeg veterinara


Posavjetujte se s veterinarom ako sumnjate da vaša mačka ima bolest bubrega. Vaš veterinar će napraviti pretrage koje se sastoje od krvne slike i uzorka urina. Ako je vašoj mački dijagnosticirana bolest bubrega, liječenje se obično sastoji od kontrole prehrane ili lijekova (ili oboje, ovisno koliko je bolest uznapredovala).


Kako prehrana može pomoći?


Dokazano je da prilagođena prehrana smanjuje znakove zatajenja bubrega i usporava napredovanje bolesti. Kao takva, prehrana je često ključna za upravljanje kroničnim bubrežnim bolestima kod mačaka. Vaš veterinar može preporučiti prelazak na znanstveno formuliranu prehranu, poput PURINA® PRO PLAN® VETERINARSKE DIJETE Feline NF St / Ox Renal Function.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB