2018-09

Upoznajte svog mačića s drugim kućnim ljubimcima u obitelji

Prije dočeka novog mačića u vašem domu, važno je razmotriti na koji je način najbolje upoznati mačića s drugim kućnim ljubimcima. To će vam olakšati razinu stresa kako za novog člana, tako i za dosadašnje članove.

Ako već imate kućnu mačku, u pravilu nije dobra ideja uvoditi novu mačku. Mačke su samotne životinje i mnogo su prikladnije za život u kućanstvima koja imaju jednu mačku.

Dovođenje nove mačke vrlo je vjerojatno da će izazvati stres objema mačkama, a to često rezultira problemima u ponašanju kod jedne ili obje mačke. Jedna može pokušati dominirati nad drugom i osim emocionalnog stresa koji je uzrokovan, može dovesti i do ozljeda u borbi s mačkama.

Nadalje, bojažljivija mačka može početi mokriti i obavljati nuždu izvan kutije koja je za to predviđena na neprihvatljivim mjestima. Također mogu postojati problemi povezani s hranjenjem i ako jedna mačka ovdje dominira, to može dovesti do pretilosti jedne i neadekvatne prehrane za drugu.

Ako želite da s vama živi više od jedne mačke, vodite računa o njihovim potrebama i brinite se za njih najbolje što možete. Općenito govoreći, mačke slične dobi kada se upoznaju (ili one koje su braća i sestre ili kombinacija roditelja i potomstva) obično se bolje prilagođavaju dugoročnom zajedničkom životu.

Upoznavanje mačića s mačkama


Nekoliko je načina kako olakšati postupak upoznavanja mačaka jednih s drugima.

  • Osigurajte dovoljno osobnog prostora za svaku pojedinu mačku. To znači kutija za nuždu po mački plus jedan dodatna po kućanstvu
  • Individualne zdjele s hranom i vodom za svaku mačku
  • Odvojite mjesta u koja mogu pobjeći i sakriti se da se osjećaju sigurno
  • Sintetički feromonski pripravci dostupni su i kod vašeg veterinara, a mogu pomoći u stvaranju mirnog, opuštajućeg okruženja za mačke tijekom stresa

Kada napravite uvod između dvije mačke ili mačke i mačića, to se mora činiti polako i postupno. Omogućite da oboje imaju slobodu i prostor u kojem se međusobno sigurno upoznaju. To se može učiniti uz transporter ili mačji kavez, gdje se pridošlica nalazi i čuva od napada. Istovremeno mačka koja je domaća može istražiti vlastitim tempom i imati priliku za bijeg ili povlačenje na svoje sigurno mjesto u bilo kojem trenutku.

Upoznavanje gradite postupno s vremenom, ali budite svjesni da može potrajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci kako bi obje mačke naučile živjeti jedna s drugom. I uvijek budno budite uz njih zbog bilo kakvih znakova problema u ponašanju.

Upoznavanje mačića s mačkama

Upoznavanje mačića s psima


Upoznavanje mačke ili mačića s psom u domu može se činiti manje stresnim od upoznavanja dvije nepoznate mačke jedna drugoj, ali ni to nije bez rizika. Psi kao životinje u čoporu uglavnom prihvaćaju pridošlice, ali oni se i dalje mogu bojati nepoznatog, a mogu pokazati i agresiju. Od važnog je značaja voditi računa o istom postupku upoznavanja kao s dvije mačke i omogućiti polagani, postepeni susret kroz koji se svaki ljubimac osjeća sigurno.

Uvijek se sjetite nadgledati svaki susret ljubimaca koji se međusobno ne poznaju. Važno je nastaviti s tim sve dok se oni ne prilagode jedni drugima. To znači da ne reže, sikću ili mumljaju jedno na drugo, trče ili se skrivaju jedan od drugog - i što je još važnije, počinju spavati jedan pored drugog, igrati se zajedno itd.

Ako imate bilo kakvih nedoumica pametno je konzultirati se s veterinarom ili lokalnim životinjskim bihevioristom.

Upoznavanje mačića s psima

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB