2018-07

Zašto sterilizirati mačku?

Kao odgovoran vlasnik, sterilizacija vaše mačke jedna je od najvažnijih odluka koju ćete donijeti. Budući da mačke postaju spolno zrele dok su još mačići, to je i odluka o kojoj treba što prije razgovarati s veterinarom.

Zašto sterilizirati mačku

Prednosti sterilizacije


Uz to što sprječava neželjenu skotnost, sterilizacija također pomaže u smanjenju rizika od specifičnih bolesti i smanjenja problema sa socijalizacijom.

  • Sterilizacija smanjuje proizvodnju spolnih hormona, značajno smanjujući ponašanja poput obilježavanja teritorija i borbe za teritorije kod muških mačaka te pretjerane privrženosti i agresije kod ženki, što značajno povećava životni vijek kod mačaka smanjujući rizik od zaraznih bolesti tijekom borbi i ozljeda ( automobilom) kada tragaju za partnerom
  • Sterilizacija ženske mačke uklanja rizik od bolesti jajnika i maternice, uključujući rak, piometru, policistične jajnike i probleme sa maternicom - a također smanjuje rizik od bolesti izazvanih hormonima, poput raka mliječne žlijezde i lažne trudnoće
  • Sterilizacija kod mužjaka uklanja rizika od bolesti testisa, uključujući rak, i smanjuje rizik od bolesti izazvanih testosteronom (npr. Prostatitis, perianalni adenomi, perinealne kile i benigna hiperplazija prostate)

Kada sterilizirati mačku?


Vaš veterinar će savjetovati najbolje vrijeme za sterilizaciju vaše mačke, ali to se obično radi u dobi od oko šest mjeseci, prije nego što se postigne spolna zrelost. Međutim, ovisno o državi u kojoj živite i preporuci vašeg veterinara, to se može učiniti već u osmom tjednu.

Zašto sterilizirati mačku

Operacija


Sterilizacija mužjaka naziva se kastracija i uključuje uklanjanje oba testisa. Sterilizacija ženske mačke naziva se sterilizacija i uključuje uklanjanje oba jajnika, samostalno ili u kombinaciji s uklanjanjem maternice.

Iako je sterilizacija značajna operacija, također se smatra rutinskom i rizik od komplikacija je mali. Vaša će mačka biti ići kući na dan operacije i može imati ili ne mora vidljive šavove.

Nakon operacije

Pokušajte držati svoju mačku u zatvorenom prostoru najmanje tri dana nakon operacije kako biste smanjili rizik od infekcije. Ako uočite crvenilo ili oticanje ili bilo kakav neobičan iscjedak oko rane, važno je odmah kontaktirati veterinara.

Muške mačke obično nemaju šavove nakon operacije. Iako su možda malo uspavani tokom prva 24 sata, imaju tendenciju da se brzo oporave i krenu svojim uobičajenim putevima.

Ženkama može biti potrebno malo duže da se oporave jer je operacija složenija. Pokušajte ih održati relativno mirnih prvih nekoliko dana i nemojte dopustiti skakanje na površine kako bi omogućili vrijeme da tkivo tijela zacijeli.

Prehrana za sterilizirane mačke


Kvalitetna i hranjiva prehrana nakon operacije je važna jer tijelu trebaju hranjive tvari kako bi se moglo učinkovito izliječiti.

Nakon što se vaša mačka potpuno oporavila, također je važno razmotriti prelazak s visokokalorične prehrane mačića na prehranu za održavanje težine s nižim kalorijama, poput PURINA® PRO PLAN® STERILISED, jer su sterilizirane mačke izložene povećanom riziku od debljanja. To je povezano sa sjedećim načinom života i uzrokovano kombinacijom nižih energetskih potreba i povećanim apetitom. Obje ove promjene uzrokovane su smanjenom proizvodnjom i izlučivanjem spolnih hormona.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB