2018-09

Briga o štenetu

Kako socijalizirati svoje štene

Dovođenje šteneta kući uzbudljiv je trenutak za oboje. Od istraživanja nove okoline do susreta s ostatkom obitelji i drugim kućnim ljubimcima, vaše štene sada ima posve novi svijet za istraživanje.

Prvo što treba napraviti kada dođe kući je upoznati ga s njegovim krevetom, igračkama te posudama za hranu i vodu. Kada mu bude ugodno u njegovom prostoru unutar doma, možete započeti proces socijalizacije šteneta.

Kako socijalizirati svoje štene

Što je socijalizacija štenaca?

Socijalizacija znači pomoći štenetu da razvije socijalne vještine tako da bude prijateljski raspoložen, miran i da se ne boji novih ljudi, kućnih ljubimaca i okoline. Dobra je ideja da mu pomognete u socijalizaciji u sigurnom okruženju bez stresa, gdje se osjeća ugodno, prije nego što ga odvedete na neko nepoznato mjesto ili mjesto s puno ljudi i drugih životinja.

Predstavljanje šteneta članovima obitelji ili gostima od presudnog je značaja za socijalizaciju. Smanjivanjem straha od stranaca u ranoj dobi pomažete pridonijeti njegovom razvoju u prijateljski raspoloženog odraslog psa. Prilikom prvog predstavljanja šteneta novim ljudima, držite ga za ovratnik i povodac da spriječite skakanje uvis. Dajte naredbu "sjedni" i pomozite svom štenetu da sjedi. To će pomoći psu da ostane miran.

Kad ste proveli neko vrijeme socijalizirajući svoje štene unutar kuće, vodite ga u šetnju po raznim mjestima - poput trgovačkih centara, parkova i kafića prilagođenih psima. To će pomoći da se štene navikne hodati po različitim površinama i biti na novim i zanimljivim mjestima. Ono što je najvažnije, naučit ćete štene da se ne treba bojati nepoznatog.

Upoznajte svoje štene s drugim kućnim ljubimcima

Socijalizacija štenaca uključuje i navikavanje na druge životinje, no budite oprezni prilikom upoznavanja novog šteneta s drugim kućnim ljubimcima. Prilikom upoznavanja starijeg psa s štenetom, preporučljivo je imati oboje na povodcu. Ovo ga može spriječiti da skače i omogućuje vam veću kontrolu ako bilo koji od njih pokaže neočekivano ponašanje. U početku ih ne ostavljajte same.

Ukoliko svoje štene upoznajete s mačkom, razmotrite mogućnost žičanih ili mrežastih vratašca na vratima kako bi mačka mogla pobjeći. Ovo će upoznavanje možda potrajati, ali uz malo vremena i strpljenja, uskoro bi mogli biti sretni u društvu jedno drugog. Ako se štene navikne na mačke u samim počecima, manje je vjerojatno da će se previše uzbuđivati oko nepoznatih mačaka.

Socijalizacija šteneta zahtijevat će malo vremena i strpljenja, ali uz pravilnu brigu vaše štene će imati samopouzdanja, biti dobro raspoloženo i sretno s drugim ljudima i kućnim ljubimcima.

Kako socijalizirati svoje štene

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB