2018-10

Zaustavite lajanje šteneta

Zašto štenci laju?

Štenci mogu lajati iz puno razloga, ali obično pokušavaju nešto reći lajanjem. To može biti lavež upozorenja, koji upozorava na opasnost, drugu životinju ili nekoga na vratima. To može biti i uzbuđenje, poticanje da se igrate s njima. Može biti da je štenetu potrebno nešto, poput hrane ili obavljanja nužde. Oni čak mogu zahtijevati reakciju ili pažnju od vas.

Vaše štene također može lajati iz straha ili kako bi otjeralo druge životinje ili ljude. Ponekad laju iz dosade ili frustracije ... ili samo radi lajanja!

Lajanje je posebno uobičajeno kod pasa koji su dugo vremena sami jer lajanje postaje navika koju nitko ne zaustavlja. Posljedica toga je da se naviknu uvijek to raditi. Zato je toliko važno djelovati u ranim počecima života da štene prestane lajati.

Savjeti za uspjeh

  • Ne kažnjavajte lajanje - to je prirodan način komuniciranja.
  • Nemojte vikati na svoje štene kad laje - to je poput lajanja zajedno s njim, a ako on misli da mu se pridružujete, to može pogoršati lajanje.
  • Držite trening poslušnosti pozitivnim i optimističnim.
  • Postupajte u skladu s pravilima. Stalno se držite svog sustava i natjerajte sve ostale u kući da se pridruže. Napredak šteneta bit će usporen ako je ponekad discipliniran za lajanje, a ponekad nije.

Kako zaustaviti lajanje šteneta

Ovaj popis strategija trebao bi vam pomoći u uspostavljanju kontrole te zaustavljanju lajanja vašeg šteneta

1. Otkrijte zašto štene laje

Najvažniji prvi korak jest pokušati shvatiti što vam štene pokušava „reći“ kad laje. Načini zaustavljanja lajanja razlikuju se ovisno o vrsti laveža. Lajanje kako bi vas upozorio na nekoga na vratima razlikuje se od lajanja za pažnju ili hranu.

2. Prestanite odgovarati

Ukoliko štene lajanjem traži hranu ili nešto od vas, nemojte reagirati na lajanje. Kada mu se obratite, riječ je svojevrsna nagrada jer privlači vašu pažnju. Nemojte razgovarati s njim, ne dirajte ga niti ga gledajte dok on laje. Jednom kad prestane, u redu je nagraditi ga poslasticom ili nekom pažnjom – pozitivna nagrada!

3. Zahvalite svom štenetu

Ako vas štene pokušava upozoriti da na vratima ima nekoga ili kako netko prolazi pored kuće, ne možete zaustaviti lajanje ignorirajući ga. Umjesto toga, budite mirni i stišajte psa i recite mu “hvala”. Zatim idite i istražite uzrok laveža gledajući kroz prozor, i vratite se onome što ste radili.

To funkcionira zato što uvažavate lavež i uvjeravate svoje štene da ste istražili prijetnju te da se nema zbog čega brinuti. Jednom kada vidi da sve imate pod kontrolom, manje će lajati da vas upozori.

Također biste trebali dopustiti određen broj laveža prije nego što stišate psa i kažete hvala. To će spriječiti da lavež Vašeg šteneta postane problem.

4. Obučite štene da prestane lajati

Također možete isprobati obuku poslušnosti šteneta, koristeći poslastice kao nagradu. Kad počne lajati, ispružite poslasticu bez da mu je date - morat će prestati lajati da je nanjuši. Dopustite mu da pojede poslasticu tek kad prođe nekoliko sekundi šutnje.

Jednom kad se navikne na to, počnite produžavati vrijeme šutnje prije primanja poslastice. Prvi put mu dajte poslasticu nakon što je utihnuo na nekoliko sekundi, zatim 10 sekundi, zatim 15 sekundi i tako dalje. Ako za vrijeme vremena šutnje ponovo laje, povucite poslasticu, ukorite ga i počnite ponovo.

5. Koristite naredbu za šutnju

Možete kombinirati gore navedenu metodu treninga s naredbama za zaustavljanje lajanja šteneta. Korisno je započeti tako da ga podučite da laje na naredbu. Zvuči protuintuitivno, ali to će vam dati kontrolu nad tim kad laje i pomoći vam u zaustavljanju lajanja.

Potaknite svoje štene da laje govoreći "laj" ili "reci" i nagradite ga pohvalom. Zatim ga zaustavite gore navedenom metodom pomoću poslastice. Jednom kada se navikne na to, pokušajte upotrijebiti verbalnu naredbu s poslasticom, poput "tiho". Ako laje nakon naredbe za šutnju, ukorite ga i prestanite davati poslasticu. Na kraju biste trebali moći ukloniti poslasticu i samo upotrijebiti naredbu kako bi štene prestalo lajati.

6. Trenirajte u kontroliranim situacijama

Ako vaše štene laje kad ljudi prolaze pored kuće ili posjećuju kuću, nagovorite prijatelje i članove obitelji da djeluju kao okidači. Neka prođu pored prozora, zazvone na zvono na vratima ili dostave pisma dok ga trenirate poslušnost. Što više vježbate sa svojim štenetom, to će biti učinkovitije.

7. Promijenite okolinu

Ako vaše štene još laje, pokušajte promijeniti okolinu. Odmaknite ga od prozora ili zatvorite zavjese da prestane lajati. Trebali biste ga dovesti i unutra kad počne lajati u vrtu - to bi ga trebalo odvratiti od lajanja.

Možete ga pokušati poslati i u krevet ili u neki miran kutak sobe kad laje - i tamo mu dati poslasticu. Nastavite s tim dok on to ne učini čak i kad otvorite vrata kako biste pustili posjetitelje. Ako ustane i pokuša napustiti krevet, zatvorite vrata i počnite ponovo.

8. Omogućite mu obilje kretanja

Dobra je ideja omogućiti štenetu mnogo kretanja ako želite da prestane lajati. Umorni psi ne mogu lajati i reagirati na svaki mali šum i pokret. Također neće lajati od dosade ili frustracije. Neka ga zabavlja raznovrsnim interaktivnim igračkama i igrama kada ste kod kuće.

Zaustavite lajanje po noći

Vrlo je često da štene laje noću, pogotovo ako spava u kavezu. Može se osjećati uplašeno ako ga se ostavi samog na duži vremenski period. Mnogi štenci imaju male mjehure pa ih treba pustiti van tijekom noći.

  • Nemojte obraćati preveliku pažnju kad štene laje. To samo potkrepljuje lajanje kao način privlačenja pažnje.
  • Uspostavite redovan raspored obavljanja nužde i pridržavajte se toga.
  • Naviknite štene tijekom dana na kavez. Potaknite ga da ulazi i izlazi dok mu ne postane ugodno. Možete pokušati staviti njegove omiljene igračke za žvakanje unutra za dodatni poticaj.
  • Držite kavez u osamljenom kutu sobe. To bi trebalo biti negdje gdje se neće osjećati izloženo.
  • Kavez pokrijte plahtom ili pokrivačem. To može potaknuti osjećaj sigurnosti i osjećaj da je u nekoj jazbini te tako zaustaviti njegovo lajanje po noći.
  • Držite kavez u svojoj blizini tijekom noći. Pomaže ako ga smjestite u kut svoje sobe i polako ga udaljujete svake sljedeće noći.

Ako slijedite ove savjete, trebali biste moći zaustaviti lavež šteneta prije nego što postane problematična navika. Ključ je ostati miran, strpljiv i dosljedan.

Ako kući donosite novo štene, potražite naše savjete za nevjerojatno štene, uključujući savjete za hranjenje i kako ga zaustaviti da gricka i žvače stvari.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB