Često postavljena pitanja o kastraciji i sterilizaciji pasa

Dovođenje nestašnog krznenog klupka u svoj dom jako je zabavno. Kada pokušavate naučiti svoje štene da sjedne i dok mu škakljate trbuh, vjerojatno ne možete ni zamisliti da će vaše štene jednog dana imati svoje vlastito leglo štenaca.
Retriever outside with owner
Retriever outside with owner
Retriever outside with owner
Chocolate Labrador outside

Kastracija ili sterilizacija psa rutinska je operacija kojom se uklanjaju reproduktivni organi psa. U slučaju muških pasa operacija uključuje uklanjanje testisa, a kod ženki uklanjanje jajnika te u određenim slučajevima i maternice.

Dog blue

Operacija uklanjanja reproduktivnih organa kod muških pasa naziva se kastracija. To je obično otvorena operacija, ali može biti i pomalo invazivna ako se psu još nisu spustili testisi. Ako se vašem psu u dobi od 6 - 12 mjeseci još nisu spustili testisi, kastracija se može obaviti putem abdominalne operacije, postupka sličnog sterilizaciji kujica.

Dog purple

Operacija uklanjanja reproduktivnih organa kod ženki naziva se sterilizacija. Ta je operacija invazivnija od kastracije i obavlja se s pomoću kirurškog reza na trbuhu. Možete zatražiti da se operacija obavi s pomoću endoskopske kirurgije - to smanjuje trajanje oporavka, ali je cijena takve operacije veća.

Ova rutinska operacija pomaže u sprečavanju zdravstvenih problema vašeg psa, a vama će pružiti mir.

Ako razmišljate o kastraciji ili sterilizaciji vašeg psa, što prije se o tome raspitajte kod svog veterinara jer vam on može pružiti detaljne odgovore na sva pitanja o mogućim nuspojavama, cijeni operacije i ostalim pitanjima.

Operacijski postupak kastracije ili sterilizacije psa rutinski je postupak pri kojem vaš kućni ljubimac dobiva anestetik kako ne bi osjetio nikakvu bol tijekom operacije.

Možete zatražiti da se vaša kujica sterilizira pomoću endoskopske kirurgije. Endoskopska operacija je manje invazivna i uključuje samo uklanjanje jajnika te se time smanjuje bol i skraćuje vrijeme oporavka nakon operacije.

Veterinar će vašem psu nakon operacije dati injekcije protiv bolova koje ublažavaju sve postoperativne neugodnosti. Također će vam dati protuupalne lijekove i lijekove protiv bolova koje psu trebate dati kod kuće u okviru postoperativne njege.

Budući da je operacija obično manje invazivna kod mužjaka, njima je lijekove potrebno dati samo jedan dan nakon operacije. Kujicama se lijekovi obično daju do 3 dana nakon operacije kako bi se brže oporavile na najbezbolniji mogući način.

Orange syringe icon

Postoji više prednosti koje kastracija/sterilizacija pružaju vašem psu. Neke od njih su smanjenje rizika od bolesti i mirnije ponašanje – prednosti postupka ovise o spolu.

Benefits of neutering a male dog

Prednosti kastracije mužjaka

 • Sprečava pojavu tumora testisa i smanjuje rizik od razvoja raka prostate te drugih infekcija.
 • Smanjuje vjerojatnost pojave tumora i kila u području stražnjice, koji su vrlo česti kod starijih pasa koji nisu kastrirani.
 • Može smanjiti prirodnu agresivnost psa, čime se smanjuje vjerojatnost da će se vaš pas naći u sukobu s drugim psom i tako se ozlijediti,
 • Sprečava vašeg psa da odluta od kuće u potrazi za partnericom.
 • Može ublažiti neželjeno ponašanje kao što je obilježavanje teritorija ili pokušaj parenja s predmetima/ljudima.
Female dogs

Prednosti sterilizacije ženki

 • Smanjuje vjerojatnost razvoja tumora dojke (mliječnih žlijezda).
 • Sprečava pojavu raka maternice i jajnika, kao i drugih infekcija maternice opasnih po život.
 • Uklanja rizik od neplanirane skotnosti.
Dalmation and small dog playing

Vaš pas ili kujica dostiže svoju spolnu zrelost u starosti od oko 6 - 7 mjeseci, ali to se može razlikovati ovisno o pasmini. Kako biste izbjegli neželjenu skotnost, najbolje ih je sterilizirati ili kastrirati prije nego što dostignu tu dob.

Neki veterinari preferiraju da psi prije kastracije ili sterilizacije prođu kroz jedan ciklus spolne zrelosti. To može biti pomalo komplicirano jer se psa može kastrirati ili sterilizirati samo 3 mjeseca nakon završetka ciklusa, što znači da u tom razdoblju mora biti pod strogim nadzorom.

Zdravstvene prednosti kastracije/sterilizacije psa smanjuju se sa starenjem pa ih je stoga bolje kastrirati što je prije moguće.

Purple calendar icon

Za kastraciju ili sterilizaciju psa rezervirajte termin kod svog veterinara. Veterinar može zatražiti da svog kućnog ljubimca dovedete na pregld prije operacije.

Zatražit će vas da psu ne dajete hranu večer prije anestezije. Pas tu večer mora imati vode kao i obično, ali ujutro na dan operacije maknite vodu jer neposredno prije operacije ne smije ništa piti ni jesti.

Psa obično trebate dovesti veterinaru ujutro, a trebali iste ga moći odvesti kasnije popodne istog dana.

Vaš će pas nakon operacije biti pomalo pospan, ali uskoro bi se trebao ponovno početi ponašati u skladu sa svojom energičnom prirodom. S obzirom na to da se operacije razlikuju ovisno o spolu, različiti su i postupci oporavka. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste olakšali i ubrzali oporavak svog ljubimca.

Female dogs

Ženke

 • Budite uz svog ljubimca prve noći nakon operacije, za svaki slučaj.
 • Vaša kujica, zbog anestetika koji se upotrebljava pri operaciji, može biti pomalo dezorijentirana pa možete očekivati malo cviljenja i plakanja. Zbog toga se ne trebate zabrinjavati, ali ako se to nastavi dulje vrijeme, obratite se svom veterinaru.
 • Svojoj kujici dajte laganu hranu u prvih nekoliko obroka nakon operacije jer postoji mogućnost da se pojave lagane želučane smetnje.
 • Veterinar će vam propisati lijekove koje trebate dati svojoj kujici kako biste ubrzali njen oporavak. To može uključivati lijekove protiv bolova, antibiotike i protuupalne lijekove.
 • Vaš će veterinar ugovoriti kontrolni pregled u razdoblju od 3 do 10 dana nakon operacije kako bi provjerio oporavlja li se dobro vaša kujica.
 • Ako niste odabrali endoskopski operativni zahvat, sterilizacija zahtijeva prilično veliki kirurški rez. Redovito provjeravajte ranu da vidite zarasta li normalno i obratite se svom veterinaru ako primijetite bilo kakvo pogoršanje.
 • Kako biste spriječili kujicu da liže, gricka ili grebe šavove na rani, stavite joj zaštitni ovratnik. Ako primijetite da joj ovratnik jako smeta, možete joj obući svoju staru majicu kako biste zaštitili ranu.
 • Kako biste zaštitili šavove na rani i omogućili vašoj kujici brzi oporavak, ne dopuštajte joj da skače i šetajte je na povodcu sve dok veterinar na kontrolnom pregledu 10 dana nakon operacije ne utvrdi da je sve u redu.
 • IAko pri operaciji nije korišten razgradivi konac, vaš će veterinar odrediti datum uklanjanja konaca. Konci se obično vade 7-10 dana nakon operativnog zahvata
Male dogs

Mužjaci

 • Budite uz svog ljubimca prve noći nakon operacije, za svaki slučaj.
 • Vaš ljubimac tijekom oporavka od anestezije može sliniti ili cviliti. Ne brinite – to se događa zato što je još pomalo dezorijentiran. Ako se to nastavi dulje vrijeme, obratite se svom veterinaru.
 • Kod pasa se ponekad kao reakcija na anesteziju mogu pojaviti želučani problemi. To možete izbjeći ako im u prvih nekoliko obroka nakon operacije date laganu hranu.
 • Dajte psu sve lijekove koje vam je veterinar propisao za postoperativnu njegu. To može uključivati lijekove protiv bolova, antibiotike i protuupalne lijekove.
 • Vaš će veterinar zakazati kontrolni pregled 3 do 10 dana nakon operativnog zahvata kako bi provjerio napredak u oporavku vašeg ljubimca.
 • Vaš pas može izaći u šetnju već idući dan nakon operacije, ali vodite ga na povodcu sve dok se na kontrolnom pregledu 10 dana nakon operacije ne utvrdi da je sve u redu.
 • Za sprečavanje lizanja ili češanja rane, psi moraju nositi zaštitni ovratnik u razdoblju od 10 dana nakon operacije. Ako ovratnik iritira vašeg ljubimca, pokušajte mu obući majicu koja također može zaštititi ranu.
Weight gain

Debljanje

Ponekad se kastracija i sterilizacija povezuju s debljanjem, ali operacija u stvari izravno ne uzrokuje povećanje tjelesne težine pasa. Međutim, hormonalne promjene, koje su uzrokovane operacijom, mogu izazvati gubitak prirodnog interesa za parenjem. Gubitak interesa za parenjem podrazumijeva i manje kretanja pa se zbog toga vaš pas može malo udebljati.

Možete mu pomoći da ostane u dobroj formi pomoću redovitih šetnji i rekreacije te manjim unosom kalorija kroz smanjivanje količine hrane u obrocima. Za više informacija o Održavanju forme i zdravlja pročitajte naše savjete na poveznici [LINK]. Možete ih i prebaciti na niskokaloričnu prehranu. Možete odabrati jednu od naših formula za niskokaloričnu hranu:

 • DOG CHOW
 • PRO PLAN

Postoji nekoliko nedostataka ako se ne odlučite na kastraciju/sterilizaciju psa, a oni se razlikuju ovisno o spolu. Te nedostatke svakako trebate uzeti u obzir ako svog psa ne planirate kastrirati/sterilizirati.

Disadvantages of an un-neutered male dog

Problemi koji se javljaju ako se pas ne kastrira

 • Veća je vjerojatnost da vaš pas odluta od kuće u potrazi za partnericom.
 • Nekastrirani psi agresivniji su i veća je vjerojatnost da će se potući s drugim psima
 • Nekastrirani pas iskazuje dominantno ponašanje kao što su pokušaji parenja s predmetima i naskakivanje na nogu te označavanja teritorija.
Disadvantages of an un-spayed bitch

Problemi koji se javljaju ako se ženka psa ne sterilizira

 • Kujica će se svakih osam mjeseci tjerati, a tjeranje traje do tri tjedna. U tom ćete razdoblju morati ozbiljno pripaziti na sve „zaljubljene“ pse u okolini.
 • Dobit će menstruaciju, a tijekom tjeranja izlučivat će iscjedak vrlo neugodnog mirisa.
 • Može postati skotna. Briga za cijelo leglo štenaca može biti prilično zahtjevno. Čak i ako štence planirate prodati, vjerojatno nećete ostvariti zaradu. Rasplod je najbolje prepustiti stručnim uzgajivačima pasa.
Collie outside

Često psi ne pokazuju nikakve očite fizičke simptome sve do skotnosti u poodmakloj fazi. O znakovima skotnosti možete pronaći više informacija na našoj sljedećoj stranici Uočavanje znakova skotnosti .

Ako mislite da je vaša kujica skotna, obratite se svom veterinaru koji vam to može potvrditi sa sigurnošću. Ako se sterilizacija obavi na kuji dok je ona skotna, operacijom će se prekinuti trenutačna skotnost i onemogućiti skotnost u budućnosti.

Vaš veterinar vam može pružiti više informacija i pomoći pri donošenju odluke o sterilizaciji skotne kuje.

U konačnici, vi sami odlučujete o tome hoćete li sterilizirati svoju kujicu na temelju onoga što smatrate da je za nju najbolje. Za sva dodatna pitanja o kastraciji ili sterilizaciji vašeg psa obratite se svom veterinaru.