Prehrana vašeg štenca

Vaše se štene sada čini maleno, ali značajno će narasti u vrlo kratkom razdoblju! U samo 12 mjeseci (do 24 mjeseca za veće pasmine) postat će pravi odrasli pas.
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Golden retriever puppy with chew toy in mouth

U međuvremenu se njihova tijela i umovi moraju razviti nevjerojatno brzo, a dobra zaliha visokokvalitetne hrane za štence će im pomoći s time. Ta im hrana definitivno treba jer zdravi i energični psići mogu potrošiti i dvostruko više kalorija od odraslih pasa!

Puppies suckling mother

Majčino je mlijeko idealna prva hrana za štene jer je prirodno bogato svim potrebnim hranjivim tvarima koje su neophodne da vaše štene izraste u snažnog i zdravog psa. Iako su štenci spremni na odvikavanje od majčina mlijeka već sa šest do osam mjeseci starosti, većinu će čvrsta hrana početi zanimati već sa tri do četiri mjeseca starosti - to obično počinje isprobavanjem hrane iz majčine zdjelice i lizanjem hrane sa šapa.

Tad je najbolje vrijeme da im počnete nuditi hranu za štence. Ako odaberete suhu hranu, dodajte malo vode i zgnječite hranu kako biste dobili kašastu konzistenciju. Dok vaše štene raste dodajte sve manje vode i postupno prelazite na sve sušu hranu. Ne pokušavajte ih prerano odviknuti od majčina mlijeka jer prerani prelazak na suhu hranu može biti prilično stresno za osjetljivi probavni sustav vašeg štenca.

Štenci nestrpljivo žele naučiti sve o svijetu koji ih okružuje, a za takvo istraživanje trebaju mnogo energije. Kada je u pitanju prehrana štenaca, proizvedena hrana za štence osmišljena je kako bi im pružila potpuno uravnoteženu kombinaciju svih potrebnih hranjivih tvari. Hrana za štence sadrži više kalorija i ne zahtijeva veće količine kako bi štenci mogli dobiti svu energiju koja im je potrebna za razvoj tijela i mozga bez opterećivanja njihovih malih, osjetljivih želudaca. Visokokvalitetna hrana za štence sadrži mnogo lako probavljivih proteina koji pomažu u razvoju zdravog tkiva i organa te visoke razine minerala koji su ključni za rast i razvoj štenca, kao što su kalcij, fosfor, magnezij, cink i željezo te vitamin D za jake zube i kosti. Dakle, osim ako vam veterinar nije savjetovao drugačije, nema potrebe da svom štencu dajete bilo kakve dodatke prehrani ako ih hranite hranom za kompletnu prehranu štenaca. Možete isprobati široku ponudu PURINA proizvoda:

 • FRISKIES
 • DOG CHOW
 • PRO PLAN
Bowl of Bakers dog / puppy food

Štenci također imaju manja usta od odraslih pasa pa im je lakše jesti hranu za štence koja je prilagođena njihovim malim zalogajima što im olakšava žvakanje i oslobađa sve ključne hranjive tvari. Psi prirodno uživaju u žvakanju hrskavih zalogaja koji im pomažu u održavanju jakih, zdravih i čistih zubi.

Kad jednom pronađete hranu koja odgovara i vama i vašem štenetu, nastavite upotrebljavati tu vrstu hrane. Štenci mogu imati želučanih problema ako im promijenite vrstu prehrane tako da je najbolje nastaviti s istom markom hrane ako im hrana koju trenutačno jedu ne predstavlja nikakve probleme i ako vam veterinar nije savjetovao da promijenite prehranu štenca. Ako trebate promijeniti vrstu hrane, u nastavku pročitajte „prelazak s jedne vrste hrane na drugu“ kako biste doznali što učiniti da takva promjena prođe glatko i bezbolno.

Ključne životne faze

Puppy Feeding Guide icon

Štenci često imaju veće oči od želuca! Kako biste postigli ispravnu ravnotežu između njihovih stvarnih potreba i prevelike količine hrane, dajte im manju količinu hrane u čestim vremenskim razmacima. Količina ovisi o njihovoj dobi, veličini i savjetima koje vam je dao veterinar. Počnite sa žlicom hrane pet puta na dan dok vaše štene još siše majčino mlijeko i upotrijebite sljedeće smjernice kao opća pravila:

 • Od početka nuđenja hrane za štence do odvikavanja od majčina mlijeka (obično dva mjeseca) - 4 - 6 obroka na dan.
 • Od dva do tri mjeseca - 4 obroka na dan.
 • Od četiri do šest mjeseci - 2 - 3 obroka na dan.
 • Preko šest mjeseci - 2 obroka na dan (ovisno o pasmini).

Nemojte pasti u iskušenje da psu date preveliku količinu hrane je to može uzrokovati želučane smetnje ili pretjerano debljanje u kratkom vremenskom roku. Pretjerane količine hrane nisu dobre za zdravlje vašeg štenca pa pažljivo planirajte njegove obroke.

Uvijek pažljivo pročitajte upute za hranjenje na pakiranju proizvoda – one vam pružaju jasne početne smjernice. Točna količina hrane koju trebate dati svom štenetu može ovisiti o njegovoj dobi, pasmini i zdravstvenom stanju te živahnosti – živahniji štenci koji su aktivni u igri troše više energije i zato trebaju više hrane! Upotrijebite naš alat za procjenu tjelesnog stanja [LINK] kako biste procijenili stanje svog psa i uvjerili se da on raste normalno i zdravo te da nema pretjeranu težinu.

Redovno vaganje štenca pomoći će vam u praćenju i kontroli njegove težine u odnosu na njegovu dob, veličinu i pasminu. To možete učiniti kod kuće, a ako niste sigurni kako, upitajte svog veterinara da izvaže vaše štene na redovitom pregledu.

Izbjegavajte hranjenje vašeg štenca neposredno prije i odmah nakon fizičke aktivnosti i pripazite da između hranjenja i aktivnosti prođe oko sat vremena. Pametno je rano izgraditi naviku kod štenca da se odmori odmah poslije jela kako bi izbjegli rizik uznemiravanja trbuščića ili moguće ozbiljnije tegobe, osobito česte kod velikih i gigantskih pasmina kojima se trbuh može uvrnuti. Poznato pod nazivom nadimanje želudca i torzija, ovo je zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć.

Puppy running with toy rope in mouth
Brown puppy eating from food bowl in kitchen

Štene hranite na tihom mjestu, podalje od kućne trke i gužve, gdje se jelu može posvetiti bez drugih ometanja. Odaberite površinu koja se lako čisti, poput keramičkih pločica ili podloška za hranu, a obrok mu uvijek poslužite u čistoj zdjelici.

Držite djecu podalje od štenca dok jede kako biste izbjegli da štene samo proguta hranu ili se ponaša zaštitnički prema svom jelu. Ako imate više pasa u kući, hranite ih u isto vrijeme, ali odvojeno, kako biste izbjegli tuču i krađu hrane!

Kao što je bitno čime hranite štene, isto je tako bitno na koji mu način dajete hranu.

Mokru hranu najbolje je poslužiti na sobnoj temperaturi jer tako miriše privlačnije i lakša je za probavu. Ako držite hranu u hladnjaku, sjetite se izvaditi je oko sat vremena prije hranjenja. Mokra se hrana može staviti u mikrovalnu pećnicu na kratko kako bi se ugrijala, ali pripazite da nikad ne bude prevruća.

Dok se mokra hrana brzo kvari ako se ostavi vani, suha hrana traje cijeli dan i neće se pokvariti. Većina štenaca voli grickati suhu hranu, ali ako vaš preferira manje tvrdu ili postoji zdravstveni razlog za izbjegavanje tvrde hrane, ostavite hranu u zdjelici s vodom do 30 minuta prije posluživanja. Kako grickanje hrane pomaže pri odstranjivanju zubnih naslaga, dobro je u prehranu vašeg psa uključiti i redovne poslastice za zube ako on preferira namočenu suhu hranu. Sjetite se uračunati te poslastice u dnevni unos kalorija.

Beagle puppy eating out of a red bowl
Guide of food bowl sizes

Zajedno s vašim štenetom raste i njegov apetit. Ako im želite pružiti dodatnu energiju koja im je potrebna za brzi rast i izgradnju mišićne mase, morat ćete povećati količinu hrane koju im dajete.

Ovisno o pasmini, šestomjesečno štene može tražiti duplo veću dnevnu dozu kalorija od dvomjesečnog štenca! Kao opće pravilo, kod malih pasa s povećanjem veličine porcija možete započeti između šest i dvanaest mjeseci starosti, nakon čega može prijeći na hranu za odrasle pse. Za veće pasmine trebate početi povećavati količinu obroka kada im je šest mjeseci, a potom se porcije moraju smanjiti kad im bude 12 mjeseci, kada njihov intenzivni rast prestaje. Veće se pasmine prebacuju na hranu za odrasle nešto kasnije, između 18 i 24 mjeseca.

 Beagle puppy laying down with paws strectecd in front

Izraz „pseći pogled“ nije nastao slučajno – oni točno znaju kako dobiti što žele, osobito kada traže još hrane! Ako želite održati zdravu i uravnoteženu prehranu svog štenca, morate biti jaki i ignorirati njegov zahtjev da pojede ostatke sa stola ili dodatne poslastice.

Ako im ipak povremeno popustite, poslastice ne smiju činiti više od 10 % ukupne prehrane vašeg psa, u suprotnom možete poremetiti vrijednost uravnotežene hrane za kućne ljubimce. Također, imajte na umu da im određene namirnice nikad ne dajete:

 • Nikad ne hranite svog psa sirovim mesom. Za smanjenje rizika od trovanja hranom dobro skuhajte svježe meso kako biste ubili bakterije. Prije hranjenja provjerite da nije ostalo komadića kosti, posebno oštrih pilećih i ribljih kosti, jer mogu oštetiti zube i uzrokovati probleme u probavnom sustavu.
 • Nikad svom psu ne dajte čokoladu za ljude jer je ona za psa otrovna.
 • Luk ili grožđe/grožđice također mogu biti vrlo otrovni za psa.

Uvođenje hrane za odrasle pse

Iako vaše štene može izgledati kao da je u potpunosti odraslo (između šest i osam mjeseci za male pasmine i oko 24 mjeseca za gigantske pasmine), ono je još uvijek štene i nemojte pasti u iskušenje da ga prerano prebacite na hranu za odrasle pse!

Većina će pasa i dalje trebati dodatne kalorije i hranjive tvari koje im pruža hrana za štence do dobi od 12 - 24 mjeseca (čak i starije za velike/gigantske pasmine). Tek će tada biti spremni za prebacivanje na formulu za odrasle pse. Ako niste sigurni u kojoj dobi trebate prebaciti svoje štene na hranu za odrasle pse, potražite savjet veterinara ili pročitajte više o tome na poveznici kako otkriti zdravstvenu dob psa

Bowl sizes of changing puppy food to adult food

Probava vašeg štenca osjetljiva je i lako se može poremetiti ako odjednom zamijenite njegovu hranu za štence nekom drugom markom ili formulom za odrasle pse, ili ako mokru hranu zamijenite suhom i obrnuto.

Ukoliko ste ga doveli kući po prvi put, dobro je ostati na hrani koju su vam preporučili u uzgajalištu ili utočištu za životinje, osim ako ima nekih vidljivih problema. Ako morate promijeniti njegovu hranu, učinite to polako i dajte njegovom trbuščiću vremena da se prilagodi. Pomiješajte malo njegove nove hrane sa starom, postupno povećavajte omjer nove hrane tijekom 7 - 10 dana dok vaše štene u potpunosti ne pređe na novu hranu.

Ako prelazite s mokre na suhu hranu, vašem će štenetu možda trebati nešto više vremena da se prilagodi. Snažnije će žvakati hranu, možda će mu trebati dulje da pojede i zasigurno će tražiti više vode. Ako prelazite sa suhe na mokru hranu, nemojte se iznenaditi ako pije manje vode. Dakle, tekstura mu može biti čudna ako je naviknuto na žvakanje hrskave suhe hrane pa mu u mokru hranu možete dodati par briketa suhe hrane.

Bitno je zapamtiti da porcija suhe hrane izgleda manja od porcije mokre hrane te da suha hrana ima veću energetsku vrijednost od mokre i vaše će štene morati pojesti proporcionalno više mokre hrane kako bi dobilo isti unos energije.

Ako poslušate naše savjete o tome kako hraniti vaše štene, trebali biste imati sretnog i zdravog psa s puno energije za igru!PURINA® hrana za pse