Dobrodošlica vašem novom psu

Vaš novi pas ili štene stiže za par dana i sigurni smo da jedva čekate da se vaš četveronožni prijatelj pridruži obitelji!
Jack Russell with owner
Jack Russell with owner
Jack Russell with owner

Prije nego što vaš novi pas dođe doma

Big dog and small dog icon

Čim uleti kroz ulazna vrata, zaboravit ćete sve o administraciji pa budite spremni prije nego što vaš novi pas ili štene stigne. Postoji nekoliko stvari koje možete učinit prije njegovog dolaska kako biste se u potpunosti usredotočili na njega tijekom prvih dana kod kuće:

 • Kada uzimate psa, dobra je ideja raspitati se i pronaći najbolju lokalnu veterinarsku stanicu i odmah se registrirati (ako već niste). Manje je stresno ako znate da je pas negdje prijavljen, pogotovo ako se razboli ili mu je potrebna sterilizacija/kastracija.
 • Važno je da je vaš novi pas socijaliziran s drugim psima, kao i ljudima. Vaš će vas veterinar obavijestiti o početničkim treninzima za štence, a veterinarska praksa možda čak održava i vlastite treninge. Početnički treninzi su dobra zabava, a psi i vlasnici često se sprijatelje za cijeli život. Ako udomljavate odraslog psa, sklonište vam možda može preporučiti profesionalnog trenera.
 • Zakonski ste dužni mikročipirati svojega psa najkasnije 90 dana od dana štenjenja – to je bezbolan postupak koji traje nekoliko sekundi i obavlja ga veterinar. Aplikacija mikročipa je jednokratna, a on je trajan i prati vašeg psa tokom cijelog njegovog života.
Ikona kućice s narančastim srcem

Nakon što ste dovršili administrativne zadatke, vrijeme je za sastavljanje popisa potrebnih stvari za novog psa ili štenca i u kupnju! To može biti vrlo zabavno i trebat će vam puno samokontrole da ne kupite cijeli dućan! Iako može biti primamljivo kupiti puno novih stvari za svog psa, dajte prednost sljedećim stavkama:

 • Dvije zdjelice - posebna zdjelica za vodu i posebna zdjelica za hranu. Zdjelice mogu biti od keramike ili nehrđajućeg čelika kako bi se mogle lako čistiti.
 • Povodac i ogrlica od najlona ili kože. Kako biste svog psa lakše naučili da hoda na povodcu i da vas pri tome ne vuče, nabavite posebnu ogrlicu koja se stavlja na njušku (tzv. halti ogrlica). To će olakšati trening i spriječiti veće štence da vas pretjerano vuku dok ih vodite na povodcu!
 • Pribor za njegu krzna i tijela.
 • Ležaj. Dostupna je široka ponuda krevetića pa pronađite onaj koji naviše odgovara vašem psu, a pri tom uzmite u obzir veličinu i temperament psa – neki su psi prilično destruktivni! Koji god ležaj odaberete, stavite ga na toplo i tiho mjesto gdje nema propuha.
 • Metalna ograda, kavez ili košara. Štenci pogotovo vole sigurnost koju im pružaju kavezi ili košare jer se tamo mogu povući u sigurnost svojeg skloništa. Ako unutra stavite deku i krevetić, to postaje njihovo sigurno mjesto gdje se mogu sakriti ili odmoriti kad im je potrebno malo mira i tišine. Košare također pomažu pri ubrzavanju učenja kućnih pravila i ponašanja jer štenci ne žele uprljati svoje posebno mjesto.
 • Hrana. Provjerite koju vrstu hrane je vašem štencu davao uzgajivač ili je dobivao u skloništu za životinje i nastavite ga hraniti istom hranom najmanje tjedan dana. Nakon toga možete započeti s postepenim prelaskom na drugu vrstu hrane, pogotovo ako za to postoje zdravstveni razlozi.
Panting Labrador

Kada stigne u svoj novi dom

Labrador with owner

Napokon je došao i taj dan! Svi su ukućani uzbuđeni i jedva čekaju da se poigraju s najnovijim članom obitelji. Pobrinite se da svom novom krznenom prijatelju date dovoljno vremena da se prilagodi i ugodno smjesti u svom novom domu.

Ima još nekoliko stvari koje trebate učiniti kad vaš novi pas stigne u vaš dom:

 • Pobrinite se da novoj pridošlici u obitelj posvetite dovoljno vremena kako bi se naviknuo na svoju novu okolinu i prilagodio svakodnevnoj rutini. Rad kod kuće ili nekoliko dana godišnjeg odmora omogućit će vam da kvalitetno provedete vrijeme sa svojim novim ljubimcem, što je u početku iznimno važno.
 • Odaberite ime za svojeg novog ljubimca. Jedna od mnogih zabavnih stvari kod udomljavanja novog psa je to što mu trebate odabrati ime kao članu obitelji. Kad se odlučite za ime koje vam se sviđa, odmah ga počnite upotrebljavati svaki put kad komunicirate sa svojim psom. Pas će ga uskoro početi prepoznavati i naučiti da dođe do vas kada ga pozovete!
 • Napravite popis kućnih pravila ponašanja. Važno je da se svaki član obitelji dosljedno pridržava tih pravila – na primjer, pas se može zbuniti ako mu jedan član obitelji dopušta da se popne na namještaj, a drugi ne. Mnogi štenci iskoristit će priliku i lako razviti nestašne navike ako ih se ne kontrolira, tako da, ako im jednom dopustite da traže hranu sa stola, očekujte da će to nastaviti raditi pri svakom obroku! Pravila se trebaju utvrditi i za ljudske članove obitelji. Na primjer, ako znate da vaše štene voli žvakati sve oko sebe, prizivate nevolju ako u krugu njegovog dohvata ostavite skupu odjeću ili mobitel.
 • Ostanite smireni. Lako je obasuti novog psa pažnjom, posebno kad se radi o mlađim članovima obitelji. Dok se novo štene navikava na svoju okolinu uvijek nadzirite djecu koja su uzbuđena i dajte psu dovoljno vremena koje mu je potrebno da se odmori i opusti.
 • Kvalitetno provodite vrijeme sa svojim novim štencem. Ako se odlučite za rad od kuće dok se vaše novo štene ne navikne na novi prostor, pobrinite se da ga povremeno nakratko ostavite samog i razmjerno povećajte vremensko razdoblje u kojem ga tako ostavljate tijekom prvog tjedna. Vaš povratak na posao ne bi trebao biti šok za psa, a sigurno se ne želite vratiti kući i pronaći sažvakani namještaj zbog tjeskobnog ili paničnog ljubimca.
 • Ako ste psa uzeli iz skloništa za životinje, razgovarajte s osobljem skloništa kako biste stekli dojam o tome kakav je pas kojeg uzimate i što voli ili ne voli. Možda saznate što možete učiniti ili dati psu kako bi se brže i lakše prilagodio novoj okolini.
 • Imajte na umu da vašem novom kućnom ljubimcu tolike promjene i uzbuđenja mogu biti puno za procesuirati, pa se u početku može ponašati pomalo povučeno. Uskoro će se naviknuti na to da je dio obitelji, ali ako primijetite da se nakon dužeg vremena i dalje ponaša povučeno, obratite se svom veterinaru.

Uzgajivač vašeg psa ili veterinarska praksa će vam rado pružiti pomoć i savjetovati vas o tome kako da se brinete za svojeg novog odraslog psa ili štene, o njegovom zdravlju i privikavanju na novu okolinu. Sve što sada trebate učiniti je uživati u upoznavanju svojeg psa, treniranju, zabavi i promatranju kako odrasta i postaje vaš najbolji prijatelj!