Savjeti za zdravu skotnost psa

Kada je vaš pas sretan, i vi ste sretni - a kada je skotna, još je važnije da je što zdravija i da joj je što udobnije, a isto vrijedi i za njezine buduće štence!
Healthy Labrador
Healthy Labrador
Healthy Labrador

Hranjenje i prehrana

Ako se pitate čime hraniti skotnu kuju, niste sami - većina vlasnika pasa se upita istu stvar! Važno je znati da formula za odrasle pse neće vašoj kuji pružiti dodatne hranjive tvari koje su joj potrebne tijekom skotnosti, stoga ćete morati uvesti neke promjene u prehrani kako bi iz svoje hrane dobila ono što treba.

Kako bi tijekom skotnosti ostala što jača, zdravija i sretnija, vaša će kuja trebati dodatnu količinu proteina i energije koja se može naći u hrani za štence. Preporučamo postepeni prelazak na visokokvalitetnu hranu za štence netom prije parenja, tijekom 7-10 dana kako joj se želudac ne bi uznemirio. Novu bi hranu trebala jesti do nakon poroda, kada njeni štenci prestanu sisati.

Hrana kojom biste trebali hraniti vašu kuju također ovisi o njezinom tjelesnom stanju i o zdravstvenim problemima od kojih trenutno pati ili od kojih je patila u prošlosti, stoga se posavjetujte s veterinarom prije nego što joj promijenite prehranu.

Ako iz zdravstvenih razloga vaša kuja ima posebnu prehranu, ili ima osjetljiv želudac, posavjetujte se s veterinarom prije nego što je promijenite.

Poput ljudi, i psi mogu imati jutarnje mučnine tijekom prvih par tjedana skotnosti, stoga dozvolite njezinom tijelu da se prilagodi prije nego što joj povećate unos hrane.

S povećanjem količine hrane počnite polako od petog tjedna skotnosti, nakon čega joj postepeno povećavajte porcije svakim tjednom tako da joj do devetog tjedna veličina obroka bude za trećinu veća od uobičajene. Do tada će se mamina tjelesna težina povećati za otprilike 25%, ili čak i više ako nosi veliko leglo.

Za više informacija o hranjenju skotne kujice Prehrana vašeg psa tijekom skotnosti, posjetite našu mrežnu stranicu.

Unos velikih količina vode je za mamu jednako bitan kao i dobra prehrana - osobito ako jede samo suhu hranu. Hidratacija je ključna za zdravlje tijekom skotnosti, stoga se pobrinite da mama na raspolaganju ima dovoljno čiste vode. Postavite nekoliko zdjelica s vodom na mjestima gdje ona provodi puno vremena kako bi do njih lakše došla, osobito u kasnijim fazama skotnosti.

Vježbanje

Dog going for a walk

Kada se brinete o skotnoj kuji, redovito ju vodite u šetnju jer će joj one pomoći da održi snagu kako bi bila spremna za dolazak štenaca! Tijekom skotnosti izbjegavajte intenzivne treninge, treninge poslušnosti, čak i školice ponašanja jer joj to može biti stresno, a naguravanje s drugim psima može ozlijediti nerođene štence.

Šetnja je odličan način da skotna kuja ostane u formi te da bude sposobnija nositi se s porodom i rađanjem. Neka tijekom skotnosti šetnje budu kraće i češće jer će mami vjerojatno biti sve teže i napornije kako skotnost napreduje. Odvedite je na tri do pet kratkih šetnji svaki dan.

Purple medical symbol

Cijepljenja

Budući da mame svojim štencima prenose imunitet putem mlijeka, vaš bi pas u idealnom slučaju trebao primiti sva cjepiva prije parenja kako bi joj razine antitijela bile na vrhuncu.

Ako vaša kujica tek treba dobiti cjepiva tijekom skotnosti, posavjetujte se s vašim veterinarom. Neka se cjepiva mogu koristiti i kada je skotna, ali morat ćete provjerit koja su cjepiva sigurna za mamu i nerođene štence.

Green dog inspection icon

Paraziti

Važan dio brige za skotnu kuju je nastavak prevencije buha i unutarnjih nametnika.

Mama može svojim nerođenim štencima prenijeti obliće i kukaste crve, stoga se osigurajte i dajte joj proizvode sigurne za korištenje tijekom skotnosti. Posavjetujte se s veterinarom jer će štenci u tom slučaju trebati prolaziti postupak suzbijanja unutarnjih nametnika redovito tijekom prvih nekoliko tjedana.

Komplikacije

Srećom, skotnost i porod kod pasa najčešće prođu bez problema. Međutim, ponekad dođe do komplikacija stoga je dobro da znate na koje simptome trebate pripaziti.

Blue chevron icon

Eklampsija

Psi imaju veće šanse od mačaka tijekom ili nakon skotnosti razviti eklampsiju. To je medicinsko stanje uzrokovano niskom razinom kalcija.

Znakovi eklampsije uključuju trzanje, nervozu i uznemirenost. Ako primijetite neke od tih simptoma kod svojeg psa, odmah kontaktirajte veterinara jer eklampsija može biti jako opasna za zdravlje vašeg psa ako se ne liječi bez odgađanja.

Blue chevron icon

Carski rez

Ako primijetite da se vaša kuja napreže prije rađanja, ali do poroda ne dolazi, moguće je da će joj biti potreban operativni zahvat u vidu carskog reza.

U nekim je slučajevima moguće carski rez unaprijed isplanirati - najčešće za pasmine pasa koje imaju veću glavu, poput mopsova ili čivava. Zbog oblika glave, buldozi se uvijek rađaju carskim rezom.

Za više informacija o mogućim komplikacijama tijekom skotnosti pasa posjetite o stvarima na koje treba pripaziti tijekom poroda pasa.

Izgradnja 'gnijezda'

U završnoj fazi skotnosti, vaša će kuja poželjeti privatno mjesto gdje se može opustiti i u miru obaviti porod. Možete joj pomoći tako što ćete joj izgraditi toplo, ugodno i sigurno 'gnijezdo' za porod njezinih mališana.

Kartonska kutija ispunjena čistim dekama, plahtama ili ručnicima je u tu svrhu osobito dobra. Postavite gnijezdo na tihom mjestu kako je drugi ljubimci ili djeca ne bi smetali! Nije neobično da buduće mame odaberu neko drugo mjesto umjesto gnijezda koje ste joj izgradili, ali pokušajte je nježno potaknuti da ode natrag na mjesto koje ste vi odabrali.

Neka prostor oko gnijezda bude sobne temperature (provjerite da nema propuha) kako biste bili sigurni da je njoj i štencima ugodno.

purple bed