Briga za vašeg starijeg psa

Možda ste na svom psu primijetili sijede dlake, ili ste osjetili da je ponešto usporio - to je u potpunosti normalno kako pas stari.
Retriever and owner sitting outside
Retriever and owner sitting outside
Retriever and owner sitting outside

Svakodnevica

Brown dog sleeping

Baš poput nas, vaš će pas cijeniti veliki mekani krevet u koji se može udobno smjestiti, pogotovo ako ima poteškoća s bolnim zglobovima. Postavite ga na toplo i tiho mjesto, daleko od propuha. Pazite da u blizini uvijek bude zdjelica sa čistom vodom, tako da ne mora tražiti vodu ili se nepotrebno stepenicama kretati gore i dolje.

Kada svog psa povedete izvan kuće, možda ćete primijetiti da vaš stariji pas nije više okretan kao nekad. Budući da bi artritične promjene na zglobovima mogle vašem psu otežati uskakanje i iskakanje iz automobila, manjeg ćete psa možda morati podići, a svom velikom starijem prijatelju za pomoć pri ulasku i izlasku osigurati rampu.

Budući da dobivanje na težini može dovesti do zdravstvenih problema, za vašeg je starijeg psa vrlo važno da izbjegne pretilost. Osim pravilnog odabira načina prehrane za vašeg psa, morate paziti i na njegovu redovitu fizičku aktivnost. Vaš će vam veterinar pomoći sastaviti odgovarajući plan prehrane i fizičke aktivnosti za vašeg starijeg psa, koji u obzir uzima sva prikrivena zdravstvena stanja, poput osteoartritisa.

Jack Russell Terrier running
Terrier playing outside

Što je vaš pas stariji, to će više cijeniti dosljednu dnevnu rutinu. Dosljedna je rutina važna za fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje vašeg starijeg psa.

Old dog resting

Ako sumnjate da sluh vašeg starijeg psa nije više oštar kao nekad, pokušajte izbjeći situacije koje bi ga mogle iznenaditi. Na primjer, izbjegavajte iznenadne glasne zvukove dok spava. Jednako tako, ako mu slabi vid, provjerite da svi u kućanstvu znaju da mu se trebaju približavati polako i sa što manje zvukova kako se vaš stariji pas ne bi uplašio.

Labrador outside with owner

Svi mi starimo pa budite nježni i strpljivi da se vaš stariji pas lakše navikne na sve fizičke i mentalne promjene s kojima se susreće. Kao pravi vlasnik psa pun ljubavi, nastojte mu posvećivati istu količinu pažnje i predanosti koju ste mu oduvijek posvećivali – to će vas i dalje u jednakoj mjeri ispunjavati. Uz dobru veterinarsku skrb i nekoliko promjena vaše dnevne rutine, lako možete poboljšati kvalitetu života svojeg starijeg psa tijekom godina u kojima ćete zajedno uživati.

Prehrana starijeg psa

Purple food bowl icon

Promjena potreba

Beagle outside with owner

Važno je da svaki vlasnik starijeg psa bude upoznat s promjenama njegovih prehrambenih potreba. Od dobi od oko sedam godina starosti (ovisno o pasmini), vaš će pas početi malo usporavati. Stariji psi postaju manje aktivni nego što su bili nekad, a kako imaju i sporiji metabolizam, više im ne treba toliko kalorija. Kako se tijelo usporava, treba manje energije, a povećava se sklonost nakupljanja masnih stanica. Ono što je starijim psima potrebno u održavanju tjelesne težine su lako probavljivi proteini visoke kvalitete. Hrana namijenjena isključivo starijim psima pobrinut će se da se zadovolje sve nove potrebe vašeg starijeg psa, a može biti i lakša za želudac i zube. Za više informacija, posjetite našu sekciju .Kako hraniti starijeg psa. .

Purple food bowl icon

Gubitak apetita

Labrador waiting to be fed

Ako vam se čini da vaš stariji pas jede protiv volje, sa svojim veterinarom provjerite postoji li za to neki prikriveni razlog. Rješenje bi moglo biti vrlo jednostavno - osim preporuke da svojeg starijeg psa češće hranite manjim obrocima i mijenjate teksture i okuse hrane, kratkotrajno će podgrijavanje otpustiti sve njene ukusne mirise!

PURINA brendovi za starije pse

Nekoliko PURINA brendova nudi formule koje su posebno razvijene upravo kako bi zadovoljile potrebe starijih pasa. Možete isprobati jednu od sljedećih formula:

  • DOG CHOW
  • PRO PLAN

Redoviti pregledi

Poput nas, stariji psi mogu biti skloniji određenim zdravstvenim problemima. Iako neki od tih problema mogu predstavljati prirodan dio starenja, druge je zdravstvene probleme koji pogađaju starije pse vrlo lako izliječiti. Redoviti su pregledi najbolji način da svom psu pomognete očuvati dobro zdravlje i tijekom njegovog starenja.

Regular check-ups are a must for your older dog’s health, so much so that some veterinary practices run special nurse clinics for older pets. These appointments give your vet the opportunity to weigh your senior dog and give them a thorough check over. If they have any concerns they can take blood and urine and analyse them for certain diseases known to affect older dogs. Vaccinations, worming and flea treatments must continue into your dog’s senior years.

Retriever at vets
Orange comb icon

Koža, dlaka i nokti

Kako biste bili sigurni da su koža, dlaka i nokti vašeg starijeg psa zdravi, redovito ugovarajte termin za njegu i uljepšavanje, osobito ako je vaš pas dugodlake pasmine. Iako je redovito kupanje vašeg starijeg psa dobra ideja, budite posebno pažljivi ako on ima probleme sa zglobovima i uvijek provjerite je li voda dovoljno topla i potrudite se da se vaš pas osjeća ugodno. Pripazite na njegove nokte. Sada kada je vaš pas manje aktivan, njegovi će se nokti prirodno trošiti sporije nego prije. Ako primijetite da se vaš pas ne osjeća ugodno ili uočite da mu je nokat urastao u jastučiće na šapama (kao kad ljudima uraste nokat na stopalu), obavezno ga odvedite veterinaru.

Dog dentist icon

Pregled zubi

Budući da su stariji psi skloni bolestima desni i nakupljanju plaka, važno je da osim na redovite veterinarske preglede vašeg starijeg psa redovito vodite i na pregled zubi.

blue health Icon

Posjeti veterinaru

Redoviti su pregledi neizbježni ako želite očuvati zdravlje svog starijeg psa, a toliko su važni da su neke veterinarske prakse pokrenule zasebne klinike pod vodstvom veterinarskih tehničara, posebno namijenjene starijim kućnim ljubimcima. Posjet veterinaru dat će mu priliku da izvaže i izvrši temeljiti pregled vašeg starijeg psa. Ako uoči bilo što zabrinjavajuće, veterinar može uzeti uzorak krvi i urina koje će analizirati na određene bolesti za koje je poznato da pogađaju starije pse. Cijepljenje, tretmane protiv crijevnih parazita i buha potrebno je nastaviti i kada je vaš pas postao stariji.

Znakovi i simptomi starenja

Osim što ćete mu pružati puno ljubavi i osigurati pravilnu prehranu, važno je i znati na što sve treba paziti kako bi svojem ljubimcu pomogli da u svojim zlatnim godinama ostane zdrav i sretan u najvećoj mogućoj mjeri. Ako i vi sami primijetite neke od niže navedenih znakova starenja, obratite se svom veterinaru da vam pomogne i objasni što trebate poduzeti.

Osteoartritis je kod starijih pasa vrlo česta pojava. Pazite na smanjenu razinu energije, tromost, ukočenost ili poteškoće prilikom ustajanja.
Stariji su psi skloni problemima zuba i desni. Znakovi na koje trebate obratiti pažnju uključuju ispadanje hrane iz usta, prekomjerno izlučivanje sline, diranje usta šapama, neugodan zadah i poteškoće sa žvakanjem hrane. Ako primijetite oticanje ispod očiju, svog psa što je prije moguće odvedite veterinaru jer to može biti znak koji upućuje na apsces zuba.
Problemi s bubrezima kod starijih pasa mogu uzrokovati pretjeranu žeđ i učestalo ili nekontrolirano mokrenje. Ako primijetite da vaš pas više pije i češće mokri, odvedite ga veterinaru jer ti simptomi mogu ukazati na druge probleme kao što su dijabetes ili problemi s hormonima.
Zbog problema sa srcem i dišnim sustavom učinit će vam se da se vaš pas nerado kreće, a primijetit ćete i da kašlje, otežano diše i da je letargičan.
Izrasline, bradavice i kvržice na koži za svaki slučaj treba istražiti vaš veterinar, kako ne bi bili znak raka.
Ako je simptom koji ste uočili neuobičajeno ili zaboravljeno ponašanje, kao što su promjene u obrascima spavanja ili nesposobnost obavljanja omiljenog trika, odnosno ako opazite znakove senilnosti, poput zbunjenosti, nemira ili neprimjerenog lajanja ili cviljenja, oni bi mogli biti uzrokovani kognitivnom disfunkcijom ponašanja.
Iako je katarakta problem koji se može pojaviti kod starijih pasa, postoji još jedna bolest koja očima također daje mutan, plavkast izgled, a zove se nuklearna skleroza. Vaš će veterinar moći razlikovati ova dva stanja. Ako prepoznate bilo koji od gore navedenih simptoma ili ste zabrinuti zbog bilo kojeg drugog znaka koji može ukazati na bolest, poput povraćanja, proljeva, gubitka apetita, gubitka tjelesne težine ili debljanja te odbijanje sudjelovanja u fizičkim aktivnostima, obratite se svom veterinaru. Posebno prilagođena prehrana, briga za psa puna nježnosti i ljubavi te redoviti veterinarski pregledi pomoći će vam da svojem starijem psu olakšate starost.