Kako hraniti starijeg psa

Kada vaš pas navrši približno sedam godina - nešto manje kod većih pasmina (pet do šest godina) i više kod manjih pasmina (oko devet) - u pravilu se smatra starijim.
Black and white senior dog in foreground of photo
Black and white senior dog in foreground of photo
Black and white senior dog in foreground of photo

Možda uočite da je vaš pas malo usporio; na kraju krajeva, to se svima događa kada ostare! Kako vaš pas postaje stariji, također će doći do manje vidljivih promjena; njegovo tijelo i probava se počinju mijenjati i njegov će imunološki sustav trebati malo dodatne pomoći.

Kako biste svom psu pružili samo najbolje, mogli biste razmisliti o tome da ga postepeno prebacite na potpunu i uravnoteženu prehranu za starije pse, koja sadrži visokokvalitetne proteine koji su posebno osmišljeni za promijenjene prehrambene potrebe i navike vašeg psa.

Kontrola unosa kalorija

Senior dog food in bowl

S obzirom na to da su stariji psi manje aktivni i imaju sporiji metabolizam, možda ćete primijetiti da je vaš pas s godinama dobio nekoliko kilograma. Kod starijih je pasa često dobra ideja promijeniti uobičajenu prehranu s onom manje kaloričnom.

Većina formula za starije pse sadrži manju količinu kalorija i pažljivo održava ravnotežu između drugih hranjivih tvari kao što su esencijalne masne kiseline i antioksidansi kako bi pomogla u održavanju zdravlja zglobova i imunološkog sustava vašeg psa. Isprobajte jednu od sljedećih PURINA formula:

  • DOG CHOW
  • PRO PLAN

Problemi povezani s prekomjernom težinom

Stariji su psi manje aktivni, a posebno mogu biti podložni pretilosti ako imaju problema s kretanjem uzrokovanim bolestima poput osteoartritisa. Dok neki zdravstveni problemi mogu uzrokovati pretilost, pretjerana težina također može uzrokovati određene zdravstvene probleme i opteretiti zglobove. Zato je iznimno važno da redovito pratite tjelesno stanje vašeg psa. Alat za procjenu tjelesnog stanja pasa

Prehrana za starije pse općenito sadrži manje kalorija i više proteina čime pomaže u kontroli težine starijih pasa.

Ako mislite da je težina vašeg psa pretjerana, zakažite sastanak sa svojim veterinarom i upitajte ga o tome što trebate poduzeti. Možda se jednostavno radi o tome da vaš pas jede prevelike količine hrane, a možda postoji i medicinski problem koji se lako može riješiti. U svakom slučaju, vaš vam veterinar može preporučiti posebnu hranu s ograničenim unosom kalorija ili specijaliziranu hranu za starije pse.

Poslušajte savjet svog veterinara prije povećanja fizičke aktivnosti psa, pogotovo ako primijetite da vaš pas ima problema s kretanjem. Možda će se korisnim pokazati fizička aktivnost sa smanjenim opterećenjem, poput hidroterapije.

Magnifying glass and dog icon

Promjena prehrane

Pri promjeni prehrane vašeg psa, novu je hranu uvijek potrebno uvoditi postupno. Postupno uvođenje promjena u prehrani potrebno je i kada prelazite na hranu za starije pse. Polako počnite dodavati novu hranu u razdoblju od sedam do deset dana i količinu nove hrane povećavajte na dnevnoj osnovi. Izbjegavajte nagle promjene jer to može uzrokovati želučane smetnje.

Kako hraniti starijeg psa

Senior yellow labrador eating out of metal bowl

Iako je vaš pas vjerojatno naviknut da ga se hrani dva puta na dan, sa starenjem će možda početi davati prednost većoj količini manjih obroka.

Kako biste naglasili okus i miris hrane, poslužite je na sobnoj temperaturi. Kada svog starijeg psa hranite hranom koju čuvate u hladnjaku, ne zaboravite da ju – za postizanje optimalne temperature – iz hladnjaka trebate izvaditi i do dva sata prije obroka. Ako to niste u mogućnosti napraviti, mokru hranu možete nakratko staviti u mikrovalnu pećnicu kako biste je zagrijali. Ako hranu stavljate u mikrovalnu pećnicu, pazite da nikada nije vruća ili bi mogla opeći vašeg psa. Vaš pas ima vrlo osjetljiva usta!

Potpunu suhu hranu treba čuvati na suhom i čistom mjestu. Miris i okus hrane očuvat će se dulje ako je držite u ambalaži koja se može zatvoriti ili u posudama koje se mogu hermetički zatvoriti.

Kada dođe vrijeme za obrok, svog psa hranite na mirnom mjestu na kojem može jesti u miru, bez da ga se uznemirava. Ako imate više od jednog psa, hranite ih u isto vrijeme, ali odvojeno, tako da se ne svađaju i da jedan drugom ne mogu otimati hranu. Starijim psima koji pate od artritisa može biti teže sagnuti se do hrane pa im u tom slučaju odgovara da zdjelu postavite na povišeno mjesto.

Koliko hrane treba davati starijim psima

Ne zaboravite da su stariji psi skloniji debljanju od odraslih pasa pa u vrijeme hranjenja pripazite da im ne date previše hrane. Ako ste nedavno promijenili vrstu hrane kojom hranite svog psa, u početku se pridržavajte uputa za hranjenje koje su navedene na pakiranju. Budući da su takve upute najčešće samo preporuka, pratite tjelesno stanje svog psa i redovito prilagođavajte količinu hrane kako bi vaš pas lakše održao svoju idealnu težinu. Važan dio prehrane pasa je i voda. Svom psu morate omogućiti jednostavan pristup svježoj i čistoj, pitkoj vodi tijekom cijelog dana i tijekom noći.

Senior yellow labrador sitting infront of food bowl