Alat za procjenu tjelesnog stanja

Vi volite svog psa takvog kakav je, stoga se vjerojatno nećete previše brinuti ako vam se čini da se malo udebljao. Ali sa zdravstvenog stajališta, veličina je zaista bitna!
Dog laying down waiting to go for a walk
Dog laying down waiting to go for a walk
Dog laying down waiting to go for a walk

Mnogo ljudi nije sigurno koliko teži zdrav pas, pa kako možete znati je li vaš ljubimac zdrave veličine za svoju pasminu i vrstu? Kako biste ocijenili tjelesno stanje vašeg psa, samo pratite ove jednostavne korake. Čak možete i isprintati jedan primjerak i zalijepiti ga na hladnjak kako biste ga mogli uvijek pogledati. Lako!

U nastavku kliknite na sliku psa koji je veličinom i tjelesnim stanjem najbliži vašem psu i vidjet ćete ima li manjak ili višak tjelesne težine, ili je njegova težina idealna.

Naš Alat za procjenu stanja tijela osmislili su stručnjaci za njegu kućnih ljubimaca kako bi vam pomogli odrediti je li vaš ljubimac zdrave veličine. Pokušali smo izbjeći stavljanje naglaska samo na težinu jer takva analiza može zavarati. Alat za procjenu stanja tijela psa potiče vas da svojeg psa pregledate rukama, te da ga opipate kako biste ispravno procijenili veličinu vašeg psa ispod njegovog prekrasnog krzna! Vodič također preporučuje da pogledate svojeg psa iz svih kuteva kako biste dobili sveobuhvatan uvid prije nego što odlučite je li zdravog oblika i veličine. Budite strpljivi i nježni - vaš pas možda nije naviknut da ga dirate na taj način, ali ne brinite, uskoro će se naviknuti na to.

Zašto je važno da pas ostane vitak

Iako će vašeg psa biti više za voljeti ako ima višak tjelesne težine, takav pas ima veće šanse razviti brojne zdravstvene probleme. Višak tjelesne težine čak može skratiti život vašeg psa i do dvije godine i znači da mogu manje uživati u vježbanju i igri zbog poteškoća sa zglobovima. Neki od specifičnih problema do kojih može doći zbog viška tjelesne težine uključuju:

  • Artritis, oštećenja i bolovi u zglobovima
  • Dijabetes tipa 2
  • Srčane bolesti
  • Smanjena izdržljivost prilikom vježbanja
  • Povećan rizik od komplikacija pod anestezijom i tijekom kirurških zahvata
  • Slabija funkcija jetre zbog masne jetre (steatoze jetre)

Primjer bodovanja tjelesnog stanja

Niste sigurni da ocjenjujete tjelesno stanje vašeg psa na ispravan način? Težina vašeg psa sama po sebi neće vam otkriti je li vaš ljubimac u idealnom stanju - morate uzeti stvar u svoje ruke!

Pas idealnog tjelesnog stanja je vitkiji nego što možda mislite. Vlasnici kućnih ljubimaca ustvari često uvelike podcjenjuju težinu svojih pasa. Svaki kućni ljubimac zahtijevat će različitu hranu, različitu količinu hrane te različitu učestalost i intenzitet vježbanja. Ovisno o obliku tijela i pasmini, dva psa mogu imati istu tjelesnu težinu dok jedan ima višak, a drugi manjak tjelesne težine. U nastavku su primjeri ljubimaca s bodovima iz Alata za procjenu tjelesnog stanja. Ovdje možete vidjeti raznovrsnost te uočiti da nije stvar samo u težini, nego i u veličini i obliku.

Dog outside