Ima li vaš pas višak kilograma?

Kao i mi, psi se lako mogu udebljati, pogotovo kako stare i manje se kreću.
Playing with your dog in garden
Playing with your dog in garden
Playing with your dog in garden

Je li vaš pas pretio?

Vaš će vam veterinar tijekom redovitog pregleda biti u mogućnosti reći ima li vaš pas prekomjernu tjelesnu težinu, a malog je psa vrlo lako izvagati i kod kuće, kućnom vagom. Prvo vi stanite na vagu, a zatim podignite svog psa pa ponovno stanite na vagu i izmjerite razliku. To će biti teže ako imate većeg psa pa ako imate psa veće pasmine, možda bi bilo dobro da se držite vage svog veterinara!

Za detaljniju procjenu koristite naš alat za procjenu tjelesnog stanja . Tjelesno stanje vašeg psa možete provjeriti vrlo jednostavno, a omogućuje vam da provedete još više kvalitetnog vremena sa svojim ljubimcem.

Niskokalorična prehrana

U borbi protiv prekomjerne težine vašeg psa možete upotrijebiti i specijalno formuliranu niskokaloričnu „light“ hranu. „Light“ proizvodi sadrže manje masti od standardne hrane za pse, a istovremeno su obogaćeni ključnim hranjivim tvarima koje će zadovoljiti sve potrebe vašeg psa, čak i kada im smanjite obroke. Ako svome psu dajete specijaliziranu hranu za pse s određenim zdravstvenim problemom ili formulu namijenjenu osjetljivijim psima, prije bilo kakve promjene u prehrani porazgovarajte sa svojim veterinarom.

Nakon što vaš pas postigne svoje idealno tjelesno stanje, malo prilagodite količinu hrane koju mu dajete kako bi lakše održao postignutu težinu - ne želite da nastavi gubiti na težini! Nastavite redovito pratiti tjelesno stanje svog psa kako bi vaš krzneni prijatelj ostao sretan i zdrav.

Budite strpljivi

Uvijek je dobra ideja da se prije stavljanja svog psa na dijetu posavjetujete sa svojim veterinarom, jer je težina vrlo blisko povezana sa zdravljem pasa. Osim što vam veterinar može pomoći osmisliti poseban program mršavljenja prilagođen vašem kućnom ljubimcu, vaš će veterinar također biti u mogućnosti pratiti kako vaš pas napreduje i pružiti vam podršku kada je to potrebno. Veterinar vama i vašem ljubimcu može pomoći da ostanete motivirani i na pravom putu.

Mršavljenje kod pasa treba biti postupno - tijekom nekoliko mjeseci, ovisno o tome koliko težine vaš pas mora izgubiti - a u nekim slučajevima može potrajati i do godinu dana. Ako vaš pas prebrzo gubi na težini, težinu vrlo lako može vratiti pa budite strpljivi.

PURINA brendovi za pretile pse i pse s prekomjernom težinom

Nekoliko vodećih PURINA brendova nudi brižno pripremljenu niskokaloričnu hranu namijenjenu pretilim psima koji su razvijeni su kako bi vam olakšali provođenje programa mršavljenja, a nastali su kao rezultat najnovijih znanstvenih napredaka u području kvalitete, okusa i hranjivosti. Za više informacija kliknite na odabrani brend.

Pomozite svom psu da izgubi na težini

Prije uvođenja bilo kakve promjene u prehranu svog psa porazgovarajte sa svojim veterinarom jer će vam on biti u mogućnosti pružiti potrebne savjete o tome koja je idealna tjelesna težina vašeg psa i kako je postići. Idealna tjelesna težina za labradora će, primjerice, uvijek biti drugačija od idealne tjelesne težine psa jedne od najmanjih pasmina, tako da trebate saznati koju težinu vaš pas treba postići. Prije nego što započnete borbu protiv masnih naslaga, vašeg je psa važno izvagati i provjeriti postoji li neka prikrivena bolest ili zdravstveni problem jer nagomilavanje prekomjerne težine možda uopće nije uzrokovano pretjeranom konzumacijom hrane.

Kako bi vaš pas izgubio na težini, povećajte količinu energije koju troši (kroz fizičku aktivnost i igru), a istovremeno smanjite količinu energije koju unosi hranom. Ostaci sa stola i poslastice često su vrlo kalorični pa ih nastojite izbjeći i uvjerite se da isto rade i svi drugi članovi vaše obitelji. Nema varanja – pa čak ni ako je iz ljubavi!

Ako imate nekoliko pasa, svojeg psa prekomjerne težine hranite odvojeno kako biste ga spriječili da krade tuđu hranu. Kako biste smanjili njegov osjećaj gladi i moljakanje za hranu, pokušajte mu dnevnu količinu hrane razdijeliti na manje porcije kojima ćete ga češće hraniti. Naravno, uvijek pratite što vaš pas jede. Vaš vam veterinar može preporučiti smanjenje količine hrane koju mu dajete ili posebno prilagođenu niskokaloričnu prehranu. Svog psa nikada ne „izgladnjujte“ niti ograničavajte količinu hrane koju mu dajete bez prethodnog savjeta veterinara.

dog with owner

Posavjetujte se s veterinarom

Ako vaš pas usprkos povećanoj aktivnosti i smanjenju unosa kalorija ne gubi na težini, ponovno razgovarajte sa svojim veterinarom veterinar će sigurno željeti istražiti postoji li prikriven zdravstveni problem koji bi mogao uzrokovati debljanje. Vaš vam veterinar može pružiti podršku u nastojanju da vaš pas smršavi, a može vam pomoći u i praćenju njegove tjelesne težine te dati mnoštvo savjeta i preporuka. Uspješan gubitak na težini kod pasa spor je i odmjeren proces, a tajna uspjeha počiva na strpljenju.