Skotnost i porod kod pasa

Ne pada nam na pamet ništa uzbudljivije od saznanja da je vaša kujica skotna! Budući da skotnost kod pasa traje oko 2 mjeseca, možete se radovati da će vaš dom vrlo uskoro ispuniti mala krznena klupka!
Retriever and owner
Retriever and owner
Retriever and owner

Priprema za porod

Blue dog icon

Izgradite gnijezdo

Mama će htjeti privatno mjesto u vašem domu, gdje se može opustiti i u miru obaviti porod, stoga joj izgradite 'gnijezdo' za zadnja dva tjedna skotnosti.

Idealno gnijezdo za porod kod pasa je velika kartonska kutija obložena upijajućom podlogom (u slučaju nezgoda) i ispunjena čistim dekicama, plahtama ili ručnicima. Pobrinite se da je kutija dovoljno velika da u nju udobno stanu mama i leglo, te da mama ima malo privatnog prostora ako to poželi. Također ćete se morati pobrinuti da je kutija dovoljno visoka kako nestašni štenci ne bi pobjegli!

Psi često žele obaviti porod u kuhinji, jer je smatraju sigurnim prostorom i izvorom hrane.

Postavite gnijezdo na tihom mjestu sobne temperature, gdje je ništa neće ometati i udobno joj je. Dodavanjem njezine podloge za ležanje ili igračaka (ako su čiste) u gnijezdo možete je potaknuti da se skrasi u gnijezdu, te će se osjećati ugodno prije poroda.

Have help on hand

Imajte pomoć pri ruci

Porod vašeg psa trebao bi proći bez problema, ali može biti korisno imati pomoć pri ruci u slučaju da dođe do komplikacija.

Prije nego što vaša kuja rodi, nabavite broj telefona vašeg veterinara na koji ga možete dobiti i izvan radnog vremena, budući da do poroda često dolazi tijekom noći. Recite svom veterinaru kada očekujete porod (ako to već ne znaju), kako bi znao kada da vam bude na raspolaganju. Ako vaša mama ima poteškoća prilikom poroda, možda će biti potrebno da je odvedete veterinaru, stoga imajte na raspolaganju neki oblik prijevoza.

U slučaju da mami zatreba pomoć, tijekom poroda imajte pri ruci male škarice i nekoliko čistih suhih ručnika. Ako je leglo veliko, mogla bi vam zatrebati dodatna košara kako biste imali dovoljno prostora za sve novorođene štence!

Ako štence maknete od mame, trebat će im vaša pomoć kako bi im bilo ugodno i toplo. Umjesto boce s toplom vodom, preporučujemo korištenje termo jastučića koji se mogu ugrijati u mikrovalnoj pećnici, budući da oštri zubi i kandže mogu probušiti bocu.

Know what signs to look out for

Budite svjesni znakova na koje treba pripaziti

Jedan od prvih znakova nadolazećeg poroda je pod mamine tjelesne temperatura s 38,5°C na 37°C - porod obično počinje oko 12-24 sata nakon toga.

Kako biste znali kada će to toga doći, mjerite mami temperaturu rektalnim termometrom dvaput dnevno tijekom posljednjeg tjedna skotnosti. Ako niste sigurni kako to obaviti, zamolite veterinara da vam pokaže. Prestanite ako otkrijete da je mjerenje temperature stresno za vašeg psa. Tijekom ovog razdoblja joj morate pomoći da ostane čim smirenija.

Tijekom zadnjeg tjedna skotnosti, buduće mame će biti malo nemirne i sklonit će se u tih i miran prostor. Manjak apetita i grebanje po podlozi za spavanje su normalni 12-24 sata prije početka poroda.

Ponekad je moguće da preseli gnijezdo koje ste joj izgradili u drugi dio kuće. Ako do toga dođe, nemojte micati gnijezdo s tog položaja ako je ikako moguće.

Faze poroda i rađanje

Porodi su kod pasa u pravilu jednostavni i bez komplikacija. Iako biste se trebali miješati čim je manje moguće, važno je da budete s njom tijekom poroda kako biste je mogli podržati i uskočiti ako dođe do problema. Porod najčešće traje 3-12 sati i odvija se u tri faze.

 • Grlić maternice i maternica se pripremaju za porod manjim trudovima koje možda ne uočite.
 • Vulva vaše kujice počet će oticati tijekom pripreme za porod.
 • Tijekom ove faze poroda, kuja može biti vrlo nemirna i uznemirena te može teško disati i drhtati - to je u potpunosti normalno, stoga ne brinite.

Druga faza je izlazak štenaca. Najčešće traje 3-12 sati ali može potrajati i do 24 sata.

 • Rektalna temperatura mame vratit će se na uobičajenu razinu dok se sprema za porod.
 • Uočit ćete jake trudove, nakon čega će iz vulve vaše kuje izaći bistra tekućina - prvi bi se štenac trebao pojaviti u narednih 20-30 minuta.
 • Štenci se u pravilu rađaju unutar svakih 20 minuta, ali normalno je da mama odmori tijekom poroda te da se ne napreže i do dva sata između štenaca. Pozorno pratite porod i kontaktirajte veterinara ako se odmara duže od dva sata.
 • Normalno je da se dio legla rodi na noge, stoga nemojte brinuti ako do toga dođe. Možda ćete morati nježno poticati mamu tijekom rađanja štenaca koji izlaze na noge, ali budite vrlo oprezni i ne vucite ih.
 • Mama bi trebala pregristi vrećicu s tekućinom i pupčanu vrpcu prije nego što očisti svakog štenca. Ako primijetite da grize pupčanu vrpcu preblizu štencu, zaustavite je i prerežite ju sami. Za dodatne informacije pogledajte naš odjeljak Pomoć tijekom rađanja.
Stopwatch icon
 • Ako porod traje jako dugo, moguće je da će mama morati obaviti nuždu između pojedinačnih štenaca. Pripazite za slučaj da štenac počne izlaziti istovremeno.
 • Zelenkasti/smeđi iscjedak može biti pokazatelj da je došlo do odvajanja posteljice. Ako to vidite, u narednih bi 2-4 sata trebalo doći do rođenja štenca. Ako do toga ne dođe, kontaktirajte veterinara jer je moguće da je došlo do komplikacija.
 • Posteljice bi trebale izaći nakon poroda svakog štenca.
 • Pokušajte provjeriti koliko je posteljica izašlo (obratite pozornost ako je mama koju pojela), kako biste znali je li koja posteljica zaostala u mami. Ako mislite da je došlo do toga, kontaktirajte veterinara jer će možda trebati intervenirati.
 • Kuje ponekad tijekom poroda pojedu posteljice radi dodatne energije te ih kasnije povrate. To je normalno, ali kontaktirajte veterinara ako se povraćanje nastavi.
Helping during delivery

Pomoć tijekom rađanja

Uz malo sreće nećete trebati intervenirati tijekom poroda, ali ponekad mama treba malo pomoći. Postoji nekoliko situacija kada je dobro da uskočite.

 • Moguće je da jedno štene treba pomoć dok mama porađa drugo štene. Ako do toga dođe, očistite vrećicu u kojoj je psić i brzo ga osušite trljajući čistom tkaninom u suprotnom smjeru od rasta krzna. Time ćete ga također potaknuti da udahne po prvi put.
 • Ako mama nije očistila štene, moguće je da ima tekućine u dišnim putevima. Zavucite mu svoj čisti mali prst u usta i izvucite bilo kakve ostatke te im obrišite nos. Protrljajte ga ručnikom kako biste ga potaknuli da zacvili. Na taj će način ukloniti tekućinu koju je možda progutao.
 • Ako je mama zaokupljena porodom drugog štenca, moguće je da ćete joj trebati pomoći rezanjem pupčane vrpce ranije rođenog štenca. Kako biste to obavili, privežite debeli konac u čvor otprilike 2,5 centimetra od mjesta gdje se vrpca spaja s tijelom štenca. Drugi čvor privežite malo dalje od prvog i čistim škarama prerežite vrpcu između ta dva čvora. Rezanje preblizu tijela štenca ga može ugroziti, a ako vrpca ostane preduga, mama bi je mogla žvakati ili progutati.
 • Ako je mama zaokupljena porodom drugog štenca, moguće je da ćete joj trebati pomoći rezanjem pupčane vrpce ranije rođenog štenca. Kako biste to obavili, privežite debeli konac u čvor otprilike 2,5 centimetra od mjesta gdje se vrpca spaja s tijelom štenca. Drugi čvor privežite malo dalje od prvog i čistim škarama prerežite vrpcu između ta dva čvora. Rezanje preblizu tijela štenca ga može ugroziti, a ako vrpca ostane preduga, mama bi je mogla žvakati ili progutati. Pogledajte našu stranicu Na što pripaziti tijekom poroda psa za više informacija o fazama poroda i mogućim komplikacijama.

Nakon poroda

Alsation in garden

Kada ste sigurni da je porod gotov te da su svi zdravi i sretni, prvo dajte mami da nešto pojede i popije. Dajte joj uobičajenu hranu za štence koju je jela tijekom skotnosti jer će joj trebati nešto na što je naučena i što će joj biti lako probaviti.

Potaknite je da izađe na svježi zrak te da obavi nuždu - to može biti teško obaviti odmah. Uklonite i zamijenite sve što se zaprljalo tijekom poroda, te potom dajte novoj obitelji malo vremena da u tišini provedu vrijeme skupa.

Ako štenci ne sišu mamu unutar sat vremena od rođenja, možda ćete ih trebati pogurati prema sisi jer su vjerojatno vrlo gladni! Ako ima više štenaca od sisa, možda ćete ih trebati izmijenjivati dok se ne nauče dijeliti.

Ako se mama još uvijek napreže a štenci ne izlaze nakon što je porod gotov, ili ako vam se čini da nije zainteresirana brinuti se za leglo, kontaktirajte veterinara.

Ponekad ćete se nakon poroda vi morati brinuti o štencima, ali to je rijetkost. Ako imate pitanja o brizi za leglo, za dodatne se savjete obratite svom veterinaru.

Sve što vam preostaje je proslaviti ovaj poseban događaj i dolazak štenaca - čestitamo!