2018-07

Njega mačića

Mačke su poznate po tome da se izuzetno brinu za vlastitu higijenu te da brinu o svojoj njezi. Međutim, pomoć mačiću u njezi je vrlo važna, jer će to pomoći učvršćivanju veze između vas, a također pruža i priliku da provjerite ima li znakova koji pokazuju loše zdravlje. Njega mačića od rane dobi također osigurava da se vaša mačka redovito navikne na nju, što će kroz život olakšati posjete veterinaru.

Njega mačića

Prednosti njege


Njega ne samo da potiče cirkulaciju i poboljšava mišićni tonus, već i minimizira kugle dlake jer uklanjate otpalu dlaku prije nego ju mačka proguta. Također stimulira žlijezde u korjenu dlake, hidroizolirajući dlaku i ravnajući je kako bi se poboljšala izolacijska svojstva dlake.

Kako njegovati mačića


Ovisi o pasmini vašeg mačića i dužini dlake. Dlaka vašeg mačića bit će kraća, mekša te će biti mekanija od odrasle mačke, ali s vremenom će postajati grublja.

Najbolje je da se vaš mačić navikne na njegovanje u vrlo ranoj dobi,nemojte čekati dok postane stariji. To im pomaže da se naviknu kako bi mogli uživati u budućnosti. Uvijek njegu mačića obavljajte na neklizajućoj površini kako bi doživljaj vašem mačiću bio ugodniji.

Za vlasnike kratkodlakih mačića dobra je vijest da će im trebati samo kratko četkanje laganom četkom ili češljem jednom tjedno. Iskoristite priliku za provjeru ušiju, očiju i njuške vašeg mačića, te pregledajte kožu od parazita, rana ili kvržica i izbočina.

Pasmine dugih vrsta zahtijevat će svakodnevnu pažnju s pravom vrstom opreme za njegu - pitajte svog uzgajivača ili groomera za savjet. Prvo, dajte vašem mačiću da ponjuška četku. Često će mačić trljati lice o četku, što je pozitivno.Neko vrijeme mazite mačića, tek onda započnite s četkanjem, u početku sa strane. Prestanite sa četkanjem ako je postalo borba između vas i vašeg mačića te ga počnite maziti. Pomoći će vam da uspostavite odnos sa svojim mačićem.

Kad je vaša mačka upoznata s osjećajem nježnosti, započnite s četkanjem trbuha, repa, ušiju i drugih osjetljivih područja, ali budite što nježniji i u počecima radite to u što kraćem vremenskom periodu.

Kako njegovati mačića

Provjera zdravlja vašeg mačića tjekom njege


Dok je vaše mačić opušten i uživa u svojoj njezi, nježno dodirnite šape i pregledajte kandže. Provjerite uši mačića i lagano otvorite njuškicu tako da možete pregledati zube i desni.

Nakon što se vaš mačić navikne na tu rutinu, odnesite ga na stol gdje ćete njegovati vašu mačku kada odraste. Vaš kućni ljubimac brzo će povezati ovo mjesto s njegovanjem i nagrađivanjem, što će vam olakšati redovito provjeravanje zdravlja u kasnijoj životnoj dobi.

Podijelite to s ljudima koje poznajete

ShareEmailtwitterFB